wytrawne zawijańce |
Ciasto :
-
* pół kg mąki pszennej
-
* centymetrowy plaster drożdży
-
* 3 łyżki cukru
-
* 1 łyżeczka soli
-
* szklanka mleka.
-
* 1/4 szklanki ciepłej wody
-
* pół kostki masła
Przygotowanie :
Drożdże rozkruszyć , połączyć z ciepłą wodą oraz cukrem. Odstawić na 20 minut aż zaczyn wyrośnie. Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Masło podgrzać z mlekiem. Wlać do miski z mąką. Dodać zaczyn. Wyrobić ciasto aż będzie odchodziło od ręki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. na pół godziny. Stolnicę oprószyć mąką. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować w kształcie koła. Wykroić 8 trójkątów.
Nadzienie :
-
* opakowanie salami
-
* pół słoiczka przecieru pomidorowego
-
* łyżeczka oliwy z oliwek
-
* łyżeczka ulubionych suszonych ziół
Każdy trójkąt posmarować sosem przygotowanym z przecieru, oliwy oraz ziół. Ułożyć po 2-3 plasterki salami. Zawijać rogaliki.
Każdy rogalik posmarować rozkłóconym jajkiem ze śmietaną. Posypać makiem i czarnuszką. Piec na złoty kolor w 180 stopniach.
Wyglądają bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńsą pyszne :)
UsuńPoproszę takiego rogalika...jeść mi się chce...mniam...mniam
OdpowiedzUsuńzapraszam :)
Usuńwygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuń