Arabskiej kuchni u mnie jeszcze nie było. Shoarma z mięsa wieprzowego smakuje mi bardziej jak z kurczaka, ale obie wersje pojawią się na blogu.
Polecam spróbować!
Składniki :
* około 700g szynki wieprzowej, ładny kawałek bez tłuszczu
* czerwona mielona wędzona papryka
* curry
* opcjonalnie można dodać kurkumy i przyprawy gyros lub kebab
Dzisiejszy przepis powędrował także do konkursu o którym więcej znajdziecie tutaj.
Polecam spróbować!
Składniki :
* około 700g szynki wieprzowej, ładny kawałek bez tłuszczu
* 3 łyżki oleju rzepakowego
* sól, czarny pieprz mielony* czerwona mielona wędzona papryka
* curry
* szczypta imbiru,
cynamony, gałki muszkatołowej
* łyżeczka mieszanki
przypraw do mięsa wieprzowego * opcjonalnie można dodać kurkumy i przyprawy gyros lub kebab
Przygotowanie :
Mięso pokroić w cienkie paseczki. Wlać olej i
wymieszać Doprawić solą i pieprzem świeżo mielonym. Odstawić na godzinę by mięso
skruszało. Wrzucić na dobrze rozgrzaną patelnię i smażyć aż mięso się zetnie.
Wszystkie przyprawy połączyć ze sobą. Ilość zależna od gustu, ja dodawałam po solidnej łyżeczce papryki węgierskiej, curry oraz przyprawy do mięsa wieprzowego.Dodać do mięsa i dusić na małym ogniu
około 40 minut. Aż kawałki mięsa będą miękkie. Ja podałam z ryżem, który gotowałam z curry i szafranem oraz sosem czosnkowym i sosem majonezowo-pomidorowym.
Dzisiejszy przepis powędrował także do konkursu o którym więcej znajdziecie tutaj.
wygląda apetycznie:)
OdpowiedzUsuńAle masz super muzyczkę:) A takie mięsko bym zjadła z chęcią, ale mój brzuch by jej nie chciał raczej:( Więc innym razem:)
OdpowiedzUsuńTy to się teraz dobrze i zdrowo odżywiaj :)
UsuńZjadłabym taki obiadek :)
OdpowiedzUsuńco prawda już nic nie zostało, ale możesz sobie zrobić ! :)
UsuńUwielbiam shoarmę! :)
OdpowiedzUsuńja też Kasia :) ja też !
UsuńI dużo smaczniejsze od podawanych w sieciowych restauracjach:-) Często robię w domu:-)
OdpowiedzUsuńwłaśnie patrzę na Twoją z polędwicy :) w plastrach nigdy nie robiła, zawsze kroję paski :) ale to prawda - sieciówki niech się chowają !
UsuńPychotka! Nie pogardziłabym takim obiadkiem :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ten fast food w domowym wydaniu:) Ja zawsze przyprawę robię sama - jest bardzo aromatyczna :)
OdpowiedzUsuńpachnie zawsze w całej kuchni :)
Usuńa czy olej musi być rzepakowy?
OdpowiedzUsuńrzepakowy jest dobry do smażenia, jeśli masz inny to użyj :)
Usuńa co jak nie mam papryki mielonej ,wędzonej?
OdpowiedzUsuńdodaj zwykłej :) tak żeby Tobie smakowało :)
Usuń