Klasyczne pierogi lubię tylko z kapustą i grzybami , ewentualnie nie pogardzę także tymi ze szpinakiem. Tym razem jednak poszalałam znowu z drożdżowym ciastem i tak oto powstały pyszne pieczone pierogi z pieczarkami. Zapraszam ! Gorąco polecam te pierogi na Wigilię.
Składniki :
Ciasto :
* 1/4 kostki drożdży
* szklanka ciepłego mleka
* łyżka cukru
* pół kg mąki pszennej
* łyżka oleju rzepakowego
* szczypta soli
* jajko
Nadzienie :
* kg pieczarek
* duża cebula
* 3 łyżki oleju rzepakowego
* sól, pieprz, czerwona słodka papryka mielona
* żółtko do posmarowania pierogów
Przygotowanie :
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżka cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. W misce mieszamy mąkę z solą, wlewamy rozczyn oraz dodajemy jajko. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Tak długo aż będzie odchodziło od dłoni. Delikatnie smarujemy olejem i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Na trzech łyżkach oleju zeszklić pokrojoną w piórka cebulę , dodać poszatkowane pieczarki i usmażyć. Przyprawić do smaku. Ciasto cienko rozwałkować , gdyby się kleiło - podsypać mąką. Wycinać koła od szklanki. Nadziewać zimnym farszem. Zlepić brzegi. Ułożyć na blaszce do wyrośnięcia. Posmarować żółtkiem i piec na z złoty kolor. Podawać z sosem czosnkowym.
chyba też zrobię sobie jutro takie:)
OdpowiedzUsuńjak zrobisz to poproszę link do Twoich :)
UsuńJakie cudowne, pulchne i apetyczne :)
OdpowiedzUsuńSą przepyszne :) Polecam każdemu :)
OdpowiedzUsuńcieszę się :) też polecam !
Usuńświetne! na Wigilię moja teściowa robi pieczone i też są smaczne:)
OdpowiedzUsuńna Wigilię zawsze robiłam tradycyjne , ale w tym roku kto wie :)
UsuńU mnie nie ma Świąt bez takich pierogów. Uwielbiam je!
OdpowiedzUsuńu mnie królują zawsze tradycyjne !
UsuńCudeńka te Twoje pierożki. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńdziękuję ! :)
UsuńJa tak jak Ty, najbardziej lubię te z kapustą i grzybami :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńrobięb podobne na święta :)
OdpowiedzUsuńja w tym roku pewnie też zrobię :)
Usuńsmokowicie wyglądają i pewnie tak smakują-pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpolecam zrobić :)
Usuńzaraz bede probowac je robic - prosze trzymac kciuki
OdpowiedzUsuńdaj znać jak wyszły :) podeślij zdjęcie na maila :)
UsuńIle oleju dodać trzeba do ciasta? Te trzy lyzki czy one są do pieczarek? Pozdrawiam! :D
OdpowiedzUsuńłyżkę, troszkę bardziej rozpisałam przepis :)
UsuńDziękuję. Będzie dzisiaj test przed świętami :)
Usuńproszę dać znać jak wyszły :)
UsuńJak długo i w jakiej temperaturze pięć?
OdpowiedzUsuń15-20 minut w 180-200 stopniach, sprawdzaj podczas pieczenia
UsuńA ile pierogów wychodzi z tej porcji? Mam pięcioosobową rodzinkę, która lubi takie dania 😀 i zastanawiam się czy nie robić z podwójnej porcji
OdpowiedzUsuńIle pierogów z tej porcji?
OdpowiedzUsuńkoło 10
Usuńpyszne:)))
OdpowiedzUsuń