Przepis znalazłam na blogu Kasi. Oczywiście musiałam troszkę zmienić proporcje, pokombinować z zalewą i powiem Wam, że sałatka wyszła mi idealna! Idealna na zimę!
Składniki :
* 4 średnie cukinie
* 4 średnie marchewki
* 2 czerwone papryki
* 2 cebule
* 2 liście laurowe
* 2 ziela angielskie
* kilka ziarenek pieprzu czarnego
* sól
Zalewa :
* 4 szklanki wody
* szklanka cukru
* pół szklanki octu jabłkowego
Przygotowanie :
Cukinie pokroić albo zetrzeć na tarce na cienkie plasterki, pozostałe warzywa pokroić w paseczki. Przyprawić, odstawić na godzinę. Składniki zalewy zagotować. Wymieszać. Sałatkę przełożyć do słoików, uzupełnić zalewą. Pasteryzować.
Składniki :
* 4 średnie cukinie
* 4 średnie marchewki
* 2 czerwone papryki
* 2 cebule
* 2 liście laurowe
* 2 ziela angielskie
* kilka ziarenek pieprzu czarnego
* sól
Zalewa :
* 4 szklanki wody
* szklanka cukru
* pół szklanki octu jabłkowego
Przygotowanie :
Cukinie pokroić albo zetrzeć na tarce na cienkie plasterki, pozostałe warzywa pokroić w paseczki. Przyprawić, odstawić na godzinę. Składniki zalewy zagotować. Wymieszać. Sałatkę przełożyć do słoików, uzupełnić zalewą. Pasteryzować.
Znam taką "ogórkową" :D Z cukinii... to chyba to, co powinnam zrobić z moimi ogródkowymi olbrzymami :D
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają te słoiczki, kolory lata zamknięte na zimę :)
OdpowiedzUsuńdziękuje Kasiu! :)
UsuńZostałaś nominowana :)
OdpowiedzUsuńWięcej info na moim blogu.
blog-blogerek.blogspot.com
zaglądam :)
Usuńświetna na zimę do obiadku!:)
OdpowiedzUsuńdokładnie!
UsuńMam nadzieję, że sałatka będzie smakowała :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło,
Kasia
smakuje :) i dziękuję :)
Usuńchciałam zrobić ale nie ma podane ile ma być soli a ja lubie b. precyzyjne przepisy szczególnie kiedy robie cos pierwszy raz
OdpowiedzUsuńna tą ilość warzyw dałam 2 łyżki soli, płaskie - ale możesz spróbować sałatki i doprawić pod swój smak
UsuńFajna sałatka :)
OdpowiedzUsuńwitam właśnie robię tą sałatkę z tego co piszecie mam nadzieje że nie będę żałować dziękuje za przepis:)
OdpowiedzUsuńpolecam, jest pyszna!
UsuńA właśnie dostałam 4 cukinie więc to chyba przeznaczenie- jutro zaczynam! :)
OdpowiedzUsuńzrób koniecznie Dorotka :)
UsuńZimą szczególnie docenia się przetwory ;-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie! make-life-green.blogspot.com
Dokładnie,zima będzie jak znalazł:)
UsuńDokładnie,zima będzie jak znalazł:)
Usuńdziś sprawdziłam ten przepis,jest prosty i bardzo dobry,polecam.
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
UsuńSmacznego :)
UsuńWypróbuję...ciekawy przepis...
OdpowiedzUsuńPolecam! :)
UsuńPolecam! :)
UsuńChciałabym się dowiedzieć, czy sok, jaki puściły warzywa odcedzić przed włożeniem do słoików?
OdpowiedzUsuńCo robisz z liściami laurowymi,zielem i pieprzem?Czy ilość,którą podałaś jest na całą porcję, czy np. na jeden słoik?
wszystko - liście laurowe, ziele angielskie i pieprz - przedkładam do słoików,wraz z sokiem i zalewą uzupełniam
OdpowiedzUsuńilość na całą porcję
Zalać zalewą gorącą czy zimną?
OdpowiedzUsuńgorącą
UsuńIle czasu pasteryzowac?
OdpowiedzUsuńu mnie 20 minut
UsuńWłaśnie robię tą sałatkę. Wygląda apetycznie 🙂
OdpowiedzUsuń