Przepis na focaccię jest mega prosty - to ciasto drożdżowe z dobrą oliwą. I Wasze dodatki według uznania. U mnie tym razem świeże zioła, czarne oliwki oraz suszone oregano. Spróbujcie przygotować swoją focaccię, dodajcie zdjęcia na facebooku lub instagramie i oznaczając mnie, będę mogła zobaczyć Wasze pyszności!
Składniki :
* 0,5kg mąki pszennej typ 650
* 300ml ciepłej wody
* 14g suchych drożdży
* 35ml dobrej oliwy z oliwek
* łyżeczka cukru
* łyżeczka soli
* świeże zioła - oregano i tymianek
* czarne oliwki
* suszone oregano
* łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie :
Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać, dodać sól i posiekane zioła. Wlać rozpuszczone drożdże z oliwą. Ciasto wyrobić aż będzie odstawało od ręki. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Przełożyć na natłuszczoną blachę. Rozłożyć i zostawić do wyrośnięcia na 15 minut. W cieście porobić dziurki palcami. Polać ciasto oliwą, posypać oregano i oliwkami. Piec około 20 minut w 200 stopniach.
Składniki :
* 0,5kg mąki pszennej typ 650
* 300ml ciepłej wody
* 14g suchych drożdży
* 35ml dobrej oliwy z oliwek
* łyżeczka cukru
* łyżeczka soli
* świeże zioła - oregano i tymianek
* czarne oliwki
* suszone oregano
* łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie :
Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać, dodać sól i posiekane zioła. Wlać rozpuszczone drożdże z oliwą. Ciasto wyrobić aż będzie odstawało od ręki. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Przełożyć na natłuszczoną blachę. Rozłożyć i zostawić do wyrośnięcia na 15 minut. W cieście porobić dziurki palcami. Polać ciasto oliwą, posypać oregano i oliwkami. Piec około 20 minut w 200 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz