To moja druga propozycja na wykorzystanie kwiatów cukinii. Pierwsze były w cieście naleśnikowym. Dzisiaj zjemy nadziane pysznym kurczakiem i kremowym sosem. Polecam, póki jeszcze są!
Składniki :
* kwiaty cukinii
* pierś z kurczaka
* łyżka oliwy z oliwek
* 2 łyżki kwaśnej śmietany
* ulubione zioła - u mnie bazylia
* ulubione przyprawy
* roztrzepane jajko, bułka tarta do panierowania
Przygotowanie :
Kurczaka pokroić w drobną kosteczkę, przyprawić i usmażyć. Dodać śmietanę, zagotować aż sos zgęstnieje. Posypać drobno posiekaną bazylią. Kwiaty cukinii opłukać i nadziać. Panierować w jajku i bułce tartej, smażyć na złoty kolor. Podawać na ciepło.
Składniki :
* kwiaty cukinii
* pierś z kurczaka
* łyżka oliwy z oliwek
* 2 łyżki kwaśnej śmietany
* ulubione zioła - u mnie bazylia
* ulubione przyprawy
* roztrzepane jajko, bułka tarta do panierowania
Przygotowanie :
Kurczaka pokroić w drobną kosteczkę, przyprawić i usmażyć. Dodać śmietanę, zagotować aż sos zgęstnieje. Posypać drobno posiekaną bazylią. Kwiaty cukinii opłukać i nadziać. Panierować w jajku i bułce tartej, smażyć na złoty kolor. Podawać na ciepło.
Nigdy nie wykorzystywałam kwiatów cukinii...Kurcze, to chyba dobre? Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńmam ich jeszcze kilka w ogródku i coś pokombinuję :)
UsuńJakie fajne te kwiaty :)
OdpowiedzUsuńWreszcie muszę kupić te kwiaty cukinii i spróbować, tylko wciąż mam tak daleko na bazar...
OdpowiedzUsuńpolecam spróbować!
Usuńjeszcze nigdy nie jadłam takich kwiatów, fajnie wyglądają!
OdpowiedzUsuńsą pyszne!
UsuńBardzo lubię :) Na następne trzeba czekać do lata
OdpowiedzUsuńwłaśnie :) są tylko raz w roku :)
Usuń