Ogórki kiszone to stały element w mojej spiżarni i nie wyobrażam obie by nie zrobić kilkunastu słoiczków na zimę. Dzisiaj moja propozycja z dodatkiem liścia wiśniowego! Spróbujcie!
Składniki :
* 3 kg równych ogórków gruntowych
* pół główki czosnku
* 3 łyżki soli morskiej
* 3 litry ciepłej przegotowanej wody
* koszyczki kopru - tyle ile słoików
* liście wiśni - tyle ile słoików
Przygotowanie :
Do wyparzonych słoiczków włożyć po koszyczku koperku, ułożyć ogórki. Wrzucić czosnek. Całość przykryć liściem wiśniowym. Wodę wymieszać z solą, zalać słoiczki z ogórkami. Zakręcić.
Składniki :
* 3 kg równych ogórków gruntowych
* pół główki czosnku
* 3 łyżki soli morskiej
* 3 litry ciepłej przegotowanej wody
* koszyczki kopru - tyle ile słoików
* liście wiśni - tyle ile słoików
Przygotowanie :
Do wyparzonych słoiczków włożyć po koszyczku koperku, ułożyć ogórki. Wrzucić czosnek. Całość przykryć liściem wiśniowym. Wodę wymieszać z solą, zalać słoiczki z ogórkami. Zakręcić.
Jadłam niedawno ogórki kiszone z liściem winogrona, dębu i czegoś jeszcze i przyznam, że były fantastyczne, ale z wiśniowym jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńpolecam! :)
UsuńJa zawsze dają liść lub liście wiśni albo czereśni na górę:) Tak już moja mama robiła od zawsze, teraz ja też tak robię :)
OdpowiedzUsuńja dopiero w tym roku wypróbowałam wersję z liściem wiśniowym :)
UsuńSuper pomysł na ogórki :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł z tymi liściami!:)
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością dołączam do grona obserwatorów!
Pozdrawiam:)
elenagotuje.blogspot.com
cieszę się, że u mnie jesteś :)
Usuńja robię bez liścia wiśni:)
OdpowiedzUsuńja do tej pory też robiłam bez :) ale z liściem wiśniowym są pyszniejsze!
UsuńJaką rolę mają spełniać liście wiśni,czy też dębu?
OdpowiedzUsuńdają smak i zapach
Usuń