Nie wiem jak Wy, ale ja jadłam kwiaty cukinii po raz pierwszy. Chciałam je ponadziewać, ale troszkę się bałam, że mi nie posmakują. Teraz żałuję, ale wersję nadziewaną przygotuję na pewno. Niestety danie to nie jest lekkie i małokaloryczne, dlatego zjadłam tylko dwa placuszki. Spróbujcie!
Składniki :
* kilka kwiatów cukinii
* 2 szklanki mąki pszennej
* pół szklanki mleka
* pół szklanki wody mineralnej gazowanej
* szczypta soli
* olej do smażenia
Przygotowanie :
Kwiaty cukinii dokładnie opłukać w zimnej wodzie, osuszyć. Zmiksować składniki na ciasto naleśnikowe, odstawić na 20 minut. Maczać kwiaty w cieście, smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na lekko złoty kolor.
Składniki :
* kilka kwiatów cukinii
* 2 szklanki mąki pszennej
* pół szklanki mleka
* pół szklanki wody mineralnej gazowanej
* szczypta soli
* olej do smażenia
Przygotowanie :
Kwiaty cukinii dokładnie opłukać w zimnej wodzie, osuszyć. Zmiksować składniki na ciasto naleśnikowe, odstawić na 20 minut. Maczać kwiaty w cieście, smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na lekko złoty kolor.
A czym byś je nadziała?:>
OdpowiedzUsuńno mozzarellą :)
UsuńNigdy ich nie jadłam i wciąż chcę spróbować, ale lato mija i mi się nie udaje. Muszę polecieć na rynek wreszcie :)
OdpowiedzUsuńno ja mam u siebie w ogródku ich sporo :)
UsuńA widzisz, z mojej cukinii kwiatki poobrywałam i wyrzuciłam - a mogłam zrobić pyszne danie. No nic, człowiek mądry po szkodzie - za rok może spróbuję;)
OdpowiedzUsuńmuszę kiedyś spróbować!
OdpowiedzUsuńTakich kwiatów nigdy nie jadłam. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńpolecam! są pyszne :)
Usuń