Makaron można zapiec z dodatkami jakie lubimy, dosłownie smakuje we wszystkich połączeniach. U mnie była to zapiekanka z makaronu Rigatoni, cebuli, jajek i dużej ilości tuńczyka. Dodatkowo można dodać startą na tarce rzodkiewkę. Całość przykrywamy serem i zapiekamy. Spróbujcie i nie bójcie się odważnego połączenia smaków.
Składniki :
* 250g makaronu Rigatoni
* puszka tuńczyka w sosie własnym
* 2 jajka ugotowane na twardo
* cebula
* ząbek czosnku
* 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
* łyżka oliwy z oliwek
* opcjonalnie rzodkiewki
* kilka plasterków żółtego sera
* świeże zioła
* sól, pieprz
Przygotowanie :
Makaron ugotować al dente. Jajka zetrzeć na tarce, wymieszać z tuńczykiem i śmietaną. Na oliwie przesmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Wymieszać całość z tuńczykiem. W formie do zapiekania ułożyć makaron, sos z tuńczyka, przykryć całość plasterkami sera i zapiekać około 20 minut, aż ser sie rozpuści. Danie posypać świeżymi ziołami. Najlepiej smakuje na ciepło.
Tym wpisem kończę moją współpracę z delikatesami mantini24.pl
Wszystkie przepisy jakie przygotowałam z produktami, które otrzymałam do przetestowania znajdziecie tutaj.
Zapraszam Was oczywiście do odwiedzenia sklepu i składania zamówień. Dobre, włoskie produkty są zawsze godne polecenia!
Jako że lubię zapiekanki to ją sobie zrobię niebawem na obiad :))
OdpowiedzUsuńpolecam! :)
UsuńTak bardzo lubię wszelkie zapiekanki :>
OdpowiedzUsuńja też :) ale staram się nie szaleć z makaronami :)
UsuńUwielbiam zapiekanki <3
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszna zapiekanka :-):-):-)
OdpowiedzUsuńdziękuje :)
UsuńO zdecydowanie moje smaki :) i jeszcze ten ser żółty...mniam!
OdpowiedzUsuń;)
Usuń