Była moja zupa grochowa a teraz przepis na tą samą zupę prosto od mojej mamy!
Składniki :
* opakowanie grochu (połówki lub cały - jeśli cały namoczyć na noc,połówki
wystarczy na 2 godziny przed gotowaniem przepłukać i namoczyć w letniej
wodzie)
* 600g kości wieprzowych surowych lub wędzonych
* 2 marchewki
* 1 pietruszka
* po kawałku pora i selera
* 3 listki laurowe
* 4 ziela
* łyżka majeranku
* pokrojone w drobną kostkę ziemniaki
* 2 laski kiełbasy śląskiej
Przygotowanie :
Ugotować
wywar z kości i warzyw. Kości wyciągnąć obrać z mięsa-mięsko dorzucić do
zupy. Dodać groch razem z wodą w której się moczył (dzięki temu nie
trzeba potem robić ani zasmażki ani zaprawiać zupy mąką) i wsypać
majeranek. Gdy będzie prawie miękki dodać pokrojone w drobną kostkę
ziemniaki. Gdy ziemniaki dojdą wtedy doprawić zupę solą i
pieprzem. Ściągnąć flak z kiełbasy,pokroić ja w kostkę i przesmażyć na
łyżce oleju. Dodać do zupy.
SMACZNEGO życzy moja mama !!! :)
konkretna zupa a u mamy na pewno najlepsza:)
OdpowiedzUsuńmoja trochę inna :) ale mamy najlepsza :)
UsuńUwielbiam tę zupę szczególnie gdy jest zimno, taka rozgrzewająca :)
OdpowiedzUsuńpo prostu pyszna :)
Usuń