Po żółtym serze przyszła kolej na jogurt naturalny. Też domowy! I razem z Justyną z bloga niePieprz.pl robiłyśmy swoje jogurty naturalne. Tym razem ja miałam rzucić pomysł, więc poszłam dalej w nabiał, który uwielbiam pod każdą postacią. Przekonajcie się jakie to proste i codziennie możecie mieć domowy jogurt naturalny, który można zjeść z musli bądź owocami. Z mojego będzie jutro shake bananowy.
Ja zrobiłam dwie wersje. Do jednej użyłam małego jogurtu firmy Zott, który zawsze mam w lodówce. Drugi zrobiłam z jogurtem Activia. Z pierwszego jogurt wychodzi rzadki i według mnie idealnie nadaje się do koktajli. Z drugiego wyszedł bardziej gęsty i ten też odpoczywa na sitku przez kolejne 8 godzin i będzie gęsty jogurt grecki.
Dzisiaj przepis a właściwie sposób na wykonanie naturalnego jogurtu w domu.
Składniki :
* litr mleka 3,2% z jak najkrótszą datą ważności i nie UHT
* mały kubek jogurtu naturalnego
Przygotowanie :
Zagrzać mleko przez około 10 minut na małym gazie. Przelać do dzbanka. Metodą na palec sprawdzić temperaturę czyli włożyć palec do dzbanka i odczekać 10 sekund. Jeśli nie parzy i wytrzymaliśmy tą temperaturę - mleko jest idealne. Do słoika przekładamy jogurt, dolewamy stopniowo mleko i mieszamy. Słoik zakręcamy. Owijamy w ręcznik, szczelnie. Ja włożyłam jeszcze w bawełnianą torbę. Całość owinęłam w koc. I włożyłam pod kołdrę. Można też rozgrzać piekarnik do maksymalnie 50 stopni i tam wstawić słoik z jogurtem. U mnie sprawdziła się kołdra :) Czekamy teraz minimum 6 godzin na nasz jogurt. Po czym wstawiamy go do lodówki.
Ale ładny jogurcik :) Czekam na jakiś smakowy :)
OdpowiedzUsuńja wolę naturalny :)
UsuńMuszę spróbować;) Bardzo lubię naturalny i często go używam;) Ciekawe jak będzie smakował ten własny:)
OdpowiedzUsuńw smaku jest sto razy lepszy niż ten ze sklepu , mimo że dodajesz kupny :) i polecam gęsty jogurt wykorzystać
Usuńbardzo fajny przepis ;) na pewno wypróbuję ;))
OdpowiedzUsuńps. zmieniła się szata graficzna o ile dobrze kojarzę bo było fioletowo a teraz jest zielony kolor nadziei :))
fioletowy to piękny kolor, ale zielony pasuje mi bardziej :) mam nadzieje że zmiany są na lepsze :)
Usuńrobiłam kiedyś jogurt w domu, może skorzystam z Twojego przepisu i wrócę do niego:)
OdpowiedzUsuńkoniecznie muszę wypróbować, pozdrawiam Ella
OdpowiedzUsuńbardzo polecam :)
Usuńmuszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńpolecam z gęstym jogurtem :)
Usuń