Domowy jogurt naturalny na blogu już jest. Ja z niego zrobiłam jogurt grecki. I ta wersja smakuje mi najbardziej bo lubię gęste jogurty naturalne.
Składniki :
* litr mleka 3,2% z jak najkrótszą datą ważności i nie UHT
* mały kubek jogurtu naturalnego - u mnie sprawdza się Activia
Przygotowanie :
Zagrzać
mleko przez około 10 minut na małym gazie. Przelać do dzbanka. Metodą
na palec sprawdzić temperaturę czyli włożyć palec do dzbanka i odczekać
10 sekund. Jeśli nie parzy i wytrzymaliśmy tą temperaturę - mleko jest
idealne. Do słoika przekładamy jogurt, dolewamy stopniowo mleko i
mieszamy. Słoik zakręcamy. Owijamy w ręcznik, szczelnie. Ja włożyłam
jeszcze w bawełnianą torbę. Całość owinęłam w koc. I włożyłam pod
kołdrę. Można też rozgrzać piekarnik do maksymalnie 50 stopni i tam
wstawić słoik z jogurtem. U mnie sprawdziła się kołdra :) Czekamy teraz
minimum 6 godzin na nasz jogurt. Po czym wstawiamy go do lodówki na godzinę. Na sitku układamy gazę i przelewamy nasz jogurt. Zostawiamy na minimum 12 godzin. Przekładamy gęsty jogurt grecki do pojemnika.
wielkie brawa za pomysł:) nie ma, to jak domowe jedzonko!
OdpowiedzUsuńdomowe najlepsze ! :)
UsuńPomysł rewelacja :) !
OdpowiedzUsuńto już mój kolejny jogurt, robię co 2-3 dni
Usuń:)
OdpowiedzUsuńGratuluję pomysłu :) Pozdrawiam serdecznie :) Tylko ile czasu ten jogurt ma stać w piekarniku ?
OdpowiedzUsuń6 godzin minimum , ale ja zawijam w ręcznik i wrzucam pod kołdrę to zostawiam na 8 a później odsączam jeszcze na sitku przez noc - wychodzi gęsty - prawie jak serek
UsuńOj domowy jogurt grecki musi być pyszny - świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńuwielbiam domowy jogurt grecki :)
UsuńJa tez sama robie jogurty ale zawsze jak kupuje jogurt na pozywke, to czytam czy kultury bakterii sa prawoskretne. To jest bardzo wazne dla odpowiedniej flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym (dla zdrowia).
OdpowiedzUsuńmożesz polecić jakąś firmę ?
UsuńJa ciepły wlewam do termosu i zawijam w koc- zostawiam na noc i rano mam jogurt. Warto Mierzyć temperaturę termometrem ( ja mam termometr do parzenia herbaty za 18zł) mleko najlepiej jak ma 46-47C w momencie kiedy dodajemy starter-ok 2 łyżki jogurtu naturalnego- dokładnie wymieszać- taki ciepły wlewam do termosu, pod kocyk- pycha!
OdpowiedzUsuńz termosem też świetny pomysł - pozdrawiam!
Usuń