08:00

Uszka z grzybami do czerwonego barszczu


Kolejna świąteczna propozycja. Tym razem uszka, będzie też zakwas domowy na barszczyk. Można je zrobić wcześniej i zamrozić by nie biegać w Wigilię. Zapraszam na przepis!
 
 
Składniki :
Ciasto :
  • * szklanka mąki pszennej
  • * 1/3 szklanki wrzątku
  • * szczypta soli
 
Nadzienie :
  • * dwie garście suszonych grzybów
  • * pół cebuli
  • * łyżka oleju rzepakowego 
  • * sól , pieprz 
 
Przygotowanie :
Przesiać mąkę do miski, posolić. Wlać wrzątek i zamieszać łyżką. Wyłożyć na blat i zagnieść ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne. Odłożyć na 15 minut i przykryć ściereczką.
Grzyby dzień wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie. Ugotować. Zmielić w maszynce bądź bardzo drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać do grzybów. Wymieszać i przyprawić. Ciasto cienko rozwałkować. Wykroić małe krążki, nadziewać farszem i zlepić jak pierogi. Zawinąć na kciuku i zlepić brzegi.
 
Ja ułożyłam uszka na talerzu posypanym mąką i zamroziłam, a na drugi dzień przełożyłam do woreczka.

2 komentarze:

  1. Ale piękne !
    U Ciebie Marta już tak świątecznie ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dużo jeszcze pracy przed świętami u mnie, ale co się da to już robię :) wybieramy się jeszcze na Jarmark Bożonarodzeniowy ! :)

      Usuń

Copyright © 2014 Magiczne życie Marty , Blogger