Składniki :
Naleśniki :
-
* pół kilograma mąki pszennej
-
* 2 jajka
-
* szklanka mleka
-
* 2 szklanki mineralnej wody gazowanej
-
* łyżka oleju rzepakowego
-
* szczypta soli
-
plus jajko, bułka tarta i olej rzepakowy do smażenia krokietów
Wszystkie składniki miksujemy do gładkiej konsystencji. Ja smażę na patelni teflonowej już bez dodatku tłuszczu.
Farsz do krokietów :
-
* pół kilograma pieczarek
-
* pół cebuli
-
* 4 łyżki oleju rzepakowego
-
* 20 dag tartego sera żółtego
-
* sól , pieprz
Pieczarki ścieram na tarce w cienkie plasterki. Podduszam, aż puszczą cały sok i gotuję aż woda odparuje. Na oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Podać pieczarki i przesmażyć. Połączyć z serem. Przyprawić do smaku.
Tak przygotowanym farszem nadziewać naleśniki i zwijać jak krokiety. Obtoczyć w jajku oraz bułce tartej i smażyć na złoty kolor.
A u mnie takie krokiety się robi na sylwestra, uwielbiam je :)
OdpowiedzUsuńmam zamrożone i na Sylwestra wystarczy :)
UsuńMoja mama robi podobne krokiety z pieczarkami i je uwielbiam, w tym roku też nam przywiezie:) mniam
OdpowiedzUsuńsmacznego :)
UsuńTo moje dwa ulubione nadzienia :)
OdpowiedzUsuńja lubię jeszcze ze szpinakiem i fetą albo mozzarellą :)
UsuńPoproszę takie dzisiaj na obiad hehe;) Te z pieczarkami i serem są też lżejsze dla żoładka niż te z kapustą:)
OdpowiedzUsuńMagda ja z kapustą lubię bardziej :)
UsuńZrobiłam i te z kapustą tradycyjne i te z Twojego bloga z serem i pieczarkami.Od razu musiałam spróbować są pyszne...Fajny przepis.Dzięki.
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowały :)
Usuń