Co roku u nas na stole wigilijnym był barszcz czerwony. W tym roku postawiłam na grzybową i powiem Wam, że robiłam wczoraj a smakowała super. Z dodatkiem gęstej śmietany i posypana koperkiem będzie idealna!
Składniki :
-
* bulion warzywny
-
* marchewka
-
* 5-6 ziemniaków bądź makaron łazanki
-
* garść suszonych grzybów
-
* pół małej kwaśnej śmietany
-
* łyżka mąki pszennej
-
* ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty , sól
Przygotowanie :
Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie dzień wcześniej. Razem z powstałym wywarem ugotować grzyby z bulionem warzywnym oraz pokrojoną w plasterki marchewką i przyprawami. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do zupy. Można dodać makaron łazanki, wtedy gotuję makaron oddzielnie. Śmietanę rozprowadzić z mąką i łyżką gorącej zupy. Wlać do garnka i zagotować. Przyprawić do smaku. Posypać koperkiem.
Ja też zdecydowanie wolę grzybową od barszczu :)
OdpowiedzUsuńja bym się jeszcze pokusiła na rybną :)
UsuńBardzo lubię grzybową choć na wigilijnym stole króluje u mnie zupa rybna:)
OdpowiedzUsuńrybną bym zjadła ! :)
Usuń