Tak jak obiecałam jest i przepis na domowy zakwas. Dzisiaj zrobiony będzie idealny do czerwonego barszczu wigilijnego. Domowy lepszy od tych ze sklepowej półki. Polecam!
Składniki :
-
* kg czerwonych buraków
-
* 4 ząbki czosnku
-
* 2 łyżeczki soli
-
* 2 łyżeczki cukru
-
* przegotowana i ciepła woda
-
* kromka razowego chleba
Przygotowanie :
Buraki obrać i pokroić w plastry. Ułożyć w słoiku bądź glinianym garnku. Dodać czosnek oraz wodę z solą i cukrem. Przykryć razowym chlebem. Obwiązać gazą i odstawić na 4 dni w ciepłe miejsce.
U mnie w domu nigdy się nie robiło zakwasu na barszcz i strasznie z tego powodu ubolewam...
OdpowiedzUsuńKasia możesz jeszcze zrobić :)
UsuńPrzepis mi się przyda ! Ale niestety dopiero za rok :(
OdpowiedzUsuńnie ważne kiedy ! zdrowie najważniejsze !
Usuńa liści laurowych nie wkładasz do słoika?
OdpowiedzUsuńnie, później gotuję bulion warzywny i doprawiam
Usuń