Zapraszam na przepis.
pierogi z kaszą jaglaną |
Składniki :
Ciasto :
-
* szklanka mąki pszennej
-
* 1/3 szklanki wrzątku
Przygotowanie :
Przesiać mąkę do miski , posolić. Wlać wrzątek i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blat, zagniatać aż będzie odchodzić od ręki. Uważać bo na początku ciasto jest gorące. Przykryć czystą ściereczką i odłożyć na 30 minut. Rozwałkować i szklanką wykroić krążki na pierogi.
Farsz do pierogów :
-
* szklanka kaszy jaglanej
-
* garść suszonych grzybów
-
* cebula
-
* 3 łyżki oleju rzepakowego
-
* różowa sól himalajska Sante , pieprz
Przygotowanie :
Kaszę dokładnie opłukać pod zimną wodą. Grzyby namoczyć we wrzątku i ugotować. Kaszę przełożyć do garnka , zalać wodą i gotować do miękkości. Zostawić do wystygnięcia. Cebulę pokroić w kostkę , zeszklić na oleju. Dodać pokrojone grzyby i wymieszać razem z kaszą. Przyprawić do smaku. Zimnym farszem nadziewać przygotowane krążki z ciasta. Wrzucać pierogi na osolony wrzątek i gotować około 7 minut od wypłynięcia pierogów.
Ja swoje pierogi polałam czerwoną cebulą przesmażoną na łyżce oliwy.
Zapraszam na stronę sklepu Sante
oraz na FB Sante
Też niedawno robiłam :) Zapraszam do udziału w akcji wege obiad :)
OdpowiedzUsuńbyły pyszne !
UsuńOj chętnie bym spróbowała zrobić, dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńzrób bo są pyszne :)
UsuńBardzo ciekawy pomysł na nadzienie :)
OdpowiedzUsuńproste ale bardzo dobre :)
UsuńKolejna inspiracja na kaszę jaglaną, wiem, że ona jest bardzo zdrowa i teraz jest moda na jedzenie jaglanej, ale moje kubki smakowe nadal jej ni przyjmują pomimo różnych kombinacji :)
OdpowiedzUsuńPodziwiam tych, którzy sami robią pierogi, mi niestety brakuje krzepy do wałkowania ciasta, ewidentnie jestem miastowa :)
kaszę jaglaną trzeba dobrze doprawić - wtedy jest smaczna :)
Usuńco do pierogów to nie wyobrażam sobie jeść takich ze sklepu - uwielbiam domowe :)
a przepis na ciasto jest tak prosty i zawsze wychodzi !
o taki przepis to mojemu mężowi się spodoba i to bardzo nawet :)
OdpowiedzUsuńbyły dobre i warto zrobić :)
UsuńMarta ja robie ciasto z kefirem i jest dużo smaczniejsze i łatwe w obróbce. A z kasza jaglana robiłam jak ruskie i też były pyszne. Muszę Twojej propozycji skosztować:-)
OdpowiedzUsuńja robię bez kefiru i mi smakuje :) pierogi są miękkie :)
Usuń