skórka pomarańczowa |
Składniki :
-
* 2 pomarańcze
-
* szklanka cukru
-
* szklanka zimnej wody
Obrać pomarańcze ze skóry. Odkroić białą błonę, posiekać skórkę w kostkę lub w paseczki. Zagotować wodę z cukrem, wrzucić skórkę i gotować na wolnym ogniu około 20 minut aż woda odparuje. Pogotować troszkę i wykładać skórkę na papier do pieczenia. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Przełożyć do słoiczka, zakręcić i wstawić do lodówki. Myślę że spokojnie do Świąt można przechowywać naszą skórkę pomarańczową.
Domowa skórka pomarańczowa to jest to co tygryski lubią:) Na święta idealna. Na pewno w tym roku zrobimy:)
OdpowiedzUsuńpolecam :)
UsuńSkórka pomarańczowa to mój ulubiony zaraz po rodzynkach dodatek w pierniku <3
OdpowiedzUsuńja dam do sernika :)
UsuńOstatnio mam fazę na pomarańcze i jem wszystko o tym smaku, trafiłaś w mój gust :)
OdpowiedzUsuńtak myślałam czy jeszcze tej skórki nie zanurzyć w roztopionej czekoladzie ;)
UsuńWow świetny pomysł Martuś ! Taka domowa skórka jest najlepsza :) ! Chyba też zrobię :)
OdpowiedzUsuńzrób , zrób :)
UsuńTaka swoja najlepsza :) I po co to kupować gotową, skoro można mieć własnoręcznie przygotowaną :)
OdpowiedzUsuńjestem tego samego zdania :)
UsuńJa robię troche inaczej, gotuję krócutko w dwu wodach które odlewam zey pozbyć sie goryczki, a potem gotuję długo w syropie i z tym syropem zamykam w sloiczkach, mozna przechowywać nawet rok.
OdpowiedzUsuńja potrzebuję tylko do sernika, ale faktycznie jak ktoś woli więcej żeby mieć na dłużej to super patent - ja syrop który został z gotowania użyłam do herbaty - był pyszny :)
Usuńpysznie i aromatycznie:)
OdpowiedzUsuń:) oj tak :) pachnie w całej kuchni !
Usuńkiedyś robiłam ją bardzo często, a teraz jakoś zapomniałam :) dzięki za odświeżenie pamięci :)
OdpowiedzUsuńzrób , zrób :)
Usuńuwielbiam aromat skórki pomarańczowej a dodana do wypieków to jest to!
OdpowiedzUsuńa jaki pyszny syrop pomarańczowy zostaje z gotowania tej skórki :)
UsuńTeż będę musiała zrobić!
OdpowiedzUsuńdomowa najlepsza ! :)
Usuń