Pierwszy raz robiona była przeze mnie w zeszłym roku. Jednak dzisiejsza smakowała mi bardziej. Nie wiem dlaczego? Może to od dyni właśnie zależy? Przepis bardzo prosty , szybki i smaczny. Są jeszcze dynie , więc zapraszam do wspólnego gotowania.
Składniki :
* cebula
* 2 ząbki czosnku
* duża marchewka
* kg miąższu dyni
* 2 łyżki oleju rzepakowego
* łyżka masła
* litr rosołu bądź wywaru warzywnego
* sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta cynamonu
* grzanki czosnkowe
* jogurt naturalny
Przygotowanie :
Rozpuścić masło w oleju. Przesmażyć cebulę , czosnek oraz marchew. Dusić aż się zeszklą. Dolać bulion oraz pokrojoną w kostkę dynię. Przyprawić. Gotować na małym ogniu do miękkości. Całość zmiksować na gładki krem. Podawać z czosnkowymi grzankami oraz jogurtem naturalnym.
Uwielbiam zupę dyniową i mogę ją robić na wiele sposobów ;)
OdpowiedzUsuńU mnie jutro pewnie zagości na stole.
ja robię na jeden sprawdzony sposób :) ale czekam na Twoją :)
UsuńMniam smakowity przepis Martuś :)
OdpowiedzUsuńdobra była :)
Usuń