W tym roku dynie omijałam szerokim łukiem. Poza dekoracją w domu nie miałam chęci ani na zupę ani na ciasto z dyni. Jednak Paulina zainspirowała mnie by jednak coś z tej dyni zrobić. I tak oto wczoraj powstały racuchy. Są pyszne , chrupiące. Można jeść je z dżemem, cukrem pudrem, ale same w sobie też są pyszne. Polecam spróbować !
Składniki :
* pół kg startej na tarce o grubych oczkach dyni
* 2 całe jajka
* łyżeczka proszzku do pieczenia
* mały jogurt naturalny lub serek
* łyżka oleju lub oliwy
* mąka pszenna - tyle aż ciasto będzie zwarte - to zależy od soczystości dyni oraz od wielkości jajek
Przygotowanie :
Łączymy ze sobą wszystkie składniki mokre na jednolitą masę. Dosypujemy proszek do pieczenia oraz po trochę mąki aż ciasto będzie dobrze połączone. Łyżką wykładamy ciasto na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor. Racuszki same w sobie są pyszne i chrupiące , ale można podać je z dżemem czy cukrem pudrem.
Piękne Ci te dyniowe racuchy wyszły Marto ;)
OdpowiedzUsuńpierwszy raz robione :) ale dobre były :) dzięki !
UsuńAaa strasznie się cieszę, że przekonałaś się do dyni :) Ale smakowicie wyglądają :) Mam nadzieję, że kiedyś zrobisz dla mnie takie ?
OdpowiedzUsuńzrobię , zrobię :) trzeba coś pomyśleć nad naszym spotkaniem :)
Usuńehem skromnie się wtrącę i napiszę,że też jestem za spotkaniem ! ;)
Usuńno to już jesteśmy we 3 :) teraz tylko wybieramy miejsce :)
UsuńDynia nadaje całości nie tylko unikatowego smaku, ale także zdrowia. Bardzo pożywna, zdrowa propozycja na deser.
OdpowiedzUsuńtrzeba by było jeszcze zamienić mąkę na zdrowszą i może upiec racuchy to wtedy na pewno była by to bardzo zdrowa wersja !
UsuńJakież one wspaniałe, cudownie wyglądają!
OdpowiedzUsuńorzechy zrobiły całą robotę :)
UsuńPiękne placuszki i to z orzechami :)mniam...
OdpowiedzUsuńorzechy dodały tego czegoś :)
UsuńWyjątkowo apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńpewnie przez te orzechy :)
Usuń