Składniki :
Biszkopt :
-
* 6 jajek
-
* 1,5 szklanki cukru
-
* 2 szklanki mąki tortowej
-
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
* 4 śmietany kremówki
-
* 5 śmietanfixów
-
* 3 łyżki cukru
-
* pół szklanki siekanych orzechów włoskich i laskowych
-
* słoiczek konfitury wiśniowej
-
* tarta czekolada mleczna oraz gorzka
-
* sok z połowy cytryny
-
* szklanka wrzątku
-
* 2 łyżeczki cukru
Jajka ubijamy na puszystą masę , dodajemy po trochę cukru i mieszamy około 5 minut. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia , powoli wsypując do masy jajecznej , mieszamy. Przelewamy do większej i mniejszej tortownicy. Pieczemy do godziny w 180 stopniach , po 40 minutach można sprawdzić delikatnie patyczkiem czy ciasto jest upieczone . Odstawiamy do wystygnięcia.
Kremówkę ubijamy z cukrem i fixami na sztywno.
Duży blat biszkoptowy przekroić na 3 części a mały na dwie. Każdy blat nasączyć syropem z wrzątku , cukru i cytryny. Na pierwszej warstwie rozsmarować bitą śmietanę a na to posypać orzechy. Na drugi wyłożyć dżem wiśniowy i na górę bitą śmietanę. Posypać tartą czekoladą. Ułożyć mały blat biszkoptu przełożyć konfiturą. Posmarować bitą śmietaną. Oprószyć cały tort czekoladą.
Ozdobić według własnych upodobań.
Imponujący! Uwielbiam kremy śmietanowe :)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję że będzie smakował :)
Usuńno jestem pod wrażeniem! napracowałaś się:)
OdpowiedzUsuńbył dobry :) dzisiaj zjadłam kawałek :)
UsuńNo nie, u mnie takie przypadki się nie zdarzają... ;) Piękny Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńale piękny tort! i pewnie pyszny, bo z dżemem wiśniowym i bitą śmietaną, smaczne połączenie :)
OdpowiedzUsuńdobry był !
UsuńCudny :) !
OdpowiedzUsuńFajny torcik, a po ilości komentarzy widać, że innym też się podoba. Prosimy zatem o więcej.
OdpowiedzUsuńkolejny tort dopiero w marcu na urodziny - chyba że wcześniej coś wpadnie na jakąś okazję rodzinną :) dzięki !
Usuń