Dzisiaj pomysł na coś podobnego do naszej ryby po grecku. Wykorzystamy filety z dowolnej ryby - u mnie filety z dorsza. Do tego gorący sos słodko kwaśny ale nie ze słoika , tylko przepis na domowy. Idealnie pasuję do ryżu. Świetny pomysł na obiad. Polecam spróbować. Warto poszaleć i coś ala rybę po grecku zrobić z tego przepisu na wigilijną kolację.
Składniki :
-
* 4-5 filetów z dorsza
-
* jajko
-
* bułka tarta
-
* sok z cytryny
-
* sól , pieprz
Sos słodko kwaśny :
- * duża cebula
-
* 2 łyżki oleju rzepakowego
-
* papryka zielona , czerwona
-
* mała marchewka
-
* kostki ananasa z puszki
-
* 3 łyżki cukru
-
* 3 łyżki octu balsamicznego
-
* 3 łyżki ketchupu pikantnego
-
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sos :
Na oleju przesmażamy cebulę pokrojoną w dużą kostkę , wrzucamy pokrojone papryki oraz marchewkę w słupki. Dodajemy 3 łyżki ananasa z puszki oraz cukier i ocet. Mieszamy i dodajemy ketchup. Wodę z puszki z ananasem mieszamy z mąką ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy i dodajemy do naszego sosu. Mieszamy i czekamy aż się zagotuje. Ściągamy z ognia i miksujemy. Dodajemy parę kostek ananasa oraz kawałki marchewki i papryki.
Ryba :
Rybę oprószyć solą i pieprzem , skropić sokiem z cytryny. Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor. Można rybę także grillować bez panierki.
Wyłożyć rybę na talerz , polać gorącym sosem słodko kwaśnym.
Z takim sosem rybka od razu jest smaczniejsza, miłe urozmaicenie :)
OdpowiedzUsuńu mnie zawsze kurczak był z tym sosem :) teraz czas na rybę !
UsuńOoooo to ja poproszę uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńto trzeba zrobić :)
Usuńpodoba mi się taka rybka!
OdpowiedzUsuńbyła pyszna !
Usuńlubię takie połączenia:)
OdpowiedzUsuńja uwielbiam sos słodko kwaśny :)
Usuń