Składniki :
* 700g karkówki bez kości
* 3 łyżki przyprawy do karkówki
* łyżka majeranku
* cebula czerwona
* cebula biała
* 2 ząbki czosnku
* 5 łyżek oleju rzepakowego
* szklanka suszonej żurawiny
* pół szklanki soku pomarańczowego
Przygotowanie :
Mięso dobrze natrzeć przyprawami. Na rozgrzanym oleju obsmażyć z obu stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać cebulę, czosnek oraz żurawinę. Lekko podlać zimną wodą i piec mięso około 60 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu zlać sos, dodać sok pomarańczowy - zagotować, odparować. Podawać z karkówką pokrojoną w plastry.
Świetne połączenie, pycha :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda... i ta oprawa swiąteczna... pięknie Martuniu:)
OdpowiedzUsuńściskam weekendowo:)
lubię mięso z żurawiną czy śliwką :)
OdpowiedzUsuńNie mam nic przeciwko takiej karkóweczce :)
OdpowiedzUsuń