Sos do mięsa musi być i już. Szczególnie ten gęsty i bardzo aromatyczny. U mnie zawsze jest podawany czy do ziemniaków czy ryżu, kaszy. Tym razem zrobiłam sos z dodatkiem esencji do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr. To takie szybkie rozwiązanie, gdy mamy mniej czasu na przygotowanie i długie gotowanie domowego sosu. Od czasu do czasu możemy sięgać po takie ułatwienia.
Składniki :
* 300g karkówki bądź innego mięsa wieprzowego
* cebula
* 2 ząbki czosnku
* łyżka smalcu
* szklanka zimnej wody
* jedna esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr
Przygotowanie :
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać w piórka, czosnek w plasterki. Rozgrzać smalec. Zeszklić warzywa. Dodać mięso, przesmażyć, zalać wodą i zagotować. Gotować około 40 minut, dodać esencję do sosu pieczeniowego. Zagotować. Opcjonalnie posypać rozmarynem i drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami. Podawać z ziemniakami, ryżem bądź kaszą. Sos idealnie nadaje się do placków ziemniaczanych.
Składniki :
* 300g karkówki bądź innego mięsa wieprzowego
* cebula
* 2 ząbki czosnku
* łyżka smalcu
* szklanka zimnej wody
* jedna esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr
Przygotowanie :
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać w piórka, czosnek w plasterki. Rozgrzać smalec. Zeszklić warzywa. Dodać mięso, przesmażyć, zalać wodą i zagotować. Gotować około 40 minut, dodać esencję do sosu pieczeniowego. Zagotować. Opcjonalnie posypać rozmarynem i drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami. Podawać z ziemniakami, ryżem bądź kaszą. Sos idealnie nadaje się do placków ziemniaczanych.
Oj zjadłabym takiego mięska :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo konkretnie :)
OdpowiedzUsuń