Zrobiłam raz, szybko opróżniliśmy słoiczek i nawet nie miałam jak dla Was dodać przepisu. Teraz przyszła kolej na kolejną porcję - zrobiła od razu podwójną porcję - będzie jak znalazł na spotkania przedświąteczne ze znajomymi. A o czym mowa? W mojej kuchni pojawił się hummus czyli pochodząca z Libanu potrawa popularna na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej.
Przyrządzacie? Lubicie? Smacznego!
Składniki :
* puszka ciecierzycy
* 4 łyżeczki pasty sezamowej tahini
* sok z połowy cytryny
* ząbek czosnku
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* sól, świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie :
Wszystkie składniki przekładam do malaksera i ucieram na gładką masę. Próbuję, doprawiam do smaku. Idealnie smakuje jako dip do surowych warzyw, opiekanego chlebka pita bądź po prostu jako pasta na kanapki.
Przyrządzacie? Lubicie? Smacznego!
Składniki :
* puszka ciecierzycy
* 4 łyżeczki pasty sezamowej tahini
* sok z połowy cytryny
* ząbek czosnku
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* sól, świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie :
Wszystkie składniki przekładam do malaksera i ucieram na gładką masę. Próbuję, doprawiam do smaku. Idealnie smakuje jako dip do surowych warzyw, opiekanego chlebka pita bądź po prostu jako pasta na kanapki.
Dzisiejszy wpis jest też idealną okazją do złożenia życzeń urodzinowych dla mojej jedynej i najlepszej siostry na świecie. Wszystkiego co najlepsze Bogusia, spełnienia marzeń i przede wszystkim żeby ten mały urwis Michaś, był grzeczny. Buziaki!
hummus to moja ulubiona pasta, świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńu mnie też robi furorę :)
UsuńLubimy :) i chętnie wykorzystamy przepis :)
OdpowiedzUsuńpolecam! :)
UsuńNigdy nie jadłam i nigdy nie robiłam chociaż w planach mam od dawna.
OdpowiedzUsuńzrób koniecznie :) jestem pewna że pokochasz :)
Usuńmuszę wreszcie i ja swoją zrobić :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie!
Usuń