Moje imieninowe ciasto. Pyszne, lekkie. Nie za słodkie i z aromatem kawy. Jeśli kogoś przekonałam do tych smaków, to zapraszam.
Składniki :
Biszkopt :
* 3 jajka
* szklanka mąki pszennej
* łyżeczka proszku do pieczenia
* 3/4 szklanki cukru
Przygotowanie :
Jajka ubić na puch dodając cukier, wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać, przelać do prostokątnej foremki i piec 30 minut na złoty kolor w 180 stopniach. Wystudzony biszkopt przekroić na pół.
Do nasączenia potrzebujemy pół kubka cappuccino z ilości 6 łyżeczek kawy.
Masa budyniowa :
* litr mleka
* 3 budynie czekoladowe bez cukru
* 6 łyżek cukru
Przygotowanie :
Mleko zagotować z cukrem, rozpuścić proszek budyniowy i wlać do gotującego się mleka. Mieszać, zagotować.
Masa cappuccino :
* 2 małe śmietanki kremówki po 200 ml
* 2 łyżki żelatyny
* pół kubka cappuccino z ilości 10 łyżeczek kawy
* łyżka cukru pudru
Przygotowanie :
Kremówki ubić z cukrem, żelatynę rozpuścić w ciepłej kawie, przestudzić i po troszkę dolewać do ubijanej kremówki.
Na połowę nasączonego biszkoptu wylać masę budyniową, przykryć ją drugim biszkoptem, nasączyć. Przygotowaną masę z kremówek wylać na drugi biszkopt. Schłodzić. Ciasto można posypać wiórkami czekolady.
Składniki :
Biszkopt :
* 3 jajka
* szklanka mąki pszennej
* łyżeczka proszku do pieczenia
* 3/4 szklanki cukru
Przygotowanie :
Jajka ubić na puch dodając cukier, wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać, przelać do prostokątnej foremki i piec 30 minut na złoty kolor w 180 stopniach. Wystudzony biszkopt przekroić na pół.
Do nasączenia potrzebujemy pół kubka cappuccino z ilości 6 łyżeczek kawy.
Masa budyniowa :
* litr mleka
* 3 budynie czekoladowe bez cukru
* 6 łyżek cukru
Przygotowanie :
Mleko zagotować z cukrem, rozpuścić proszek budyniowy i wlać do gotującego się mleka. Mieszać, zagotować.
Masa cappuccino :
* 2 małe śmietanki kremówki po 200 ml
* 2 łyżki żelatyny
* pół kubka cappuccino z ilości 10 łyżeczek kawy
* łyżka cukru pudru
Przygotowanie :
Kremówki ubić z cukrem, żelatynę rozpuścić w ciepłej kawie, przestudzić i po troszkę dolewać do ubijanej kremówki.
Na połowę nasączonego biszkoptu wylać masę budyniową, przykryć ją drugim biszkoptem, nasączyć. Przygotowaną masę z kremówek wylać na drugi biszkopt. Schłodzić. Ciasto można posypać wiórkami czekolady.
wyborne, śliczne i apetyczne ciasto imieninkowe:) Sto lat!
OdpowiedzUsuńŁadne ciasto :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMnie przekonałaś! Kiedy mam wpadać na kawałek? :)
OdpowiedzUsuńzapraszam, co weekend u mnie jakieś ciacho :)
Usuńwszystkiego dobrego z okazji imienin:))) smakowite ciasto!
OdpowiedzUsuńdziękuje :)
UsuńMartuś, rób kawkę to wpadnę na kawałeczek:);)
OdpowiedzUsuńja na swoje imieniny robiłam tartę cappucino :)
OdpowiedzUsuńale się zgrałyśmy z tym cappuccino :)
UsuńWszystkiego najlepszego Marto! :) Na ciasto chętnie się skuszę :)
OdpowiedzUsuńświetne imieninowe ciacho :) wszystkiego naj naj :)
OdpowiedzUsuńdzięki dziewczynki ! :)
UsuńImieninowy buziak :)))
OdpowiedzUsuńKostka idealna :D
OdpowiedzUsuńbez przesady :P
UsuńPysznie wygląda. Lubię akcent kawy w cieście :-)
OdpowiedzUsuńdokładnie tak :)
UsuńSmakowite ciacho :) Ojjj kusisz :) !
OdpowiedzUsuń