06:00

Kostka cappuccino

Moje imieninowe ciasto. Pyszne, lekkie. Nie za słodkie i z aromatem kawy. Jeśli kogoś przekonałam do tych smaków, to zapraszam.


Składniki :
Biszkopt :
* 3 jajka
* szklanka mąki pszennej
* łyżeczka proszku do pieczenia

* 3/4 szklanki cukru
Przygotowanie :
Jajka ubić na puch dodając cukier, wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać, przelać do prostokątnej foremki i piec 30 minut na złoty kolor w 180 stopniach. Wystudzony biszkopt przekroić na pół.
Do nasączenia potrzebujemy pół kubka cappuccino z ilości 6 łyżeczek kawy.
Masa budyniowa :
* litr mleka
* 3 budynie czekoladowe bez cukru
* 6 łyżek cukru
Przygotowanie : 
Mleko zagotować z cukrem, rozpuścić proszek budyniowy i wlać do gotującego się mleka. Mieszać, zagotować.
Masa cappuccino :
* 2 małe śmietanki kremówki po 200 ml
* 2 łyżki żelatyny 
* pół kubka cappuccino z ilości 10 łyżeczek kawy
* łyżka cukru pudru

Przygotowanie :
Kremówki ubić z cukrem, żelatynę rozpuścić w ciepłej kawie, przestudzić i po troszkę dolewać do ubijanej kremówki.
Na połowę nasączonego biszkoptu wylać masę budyniową, przykryć ją drugim biszkoptem, nasączyć. Przygotowaną masę z kremówek wylać na drugi biszkopt. Schłodzić. Ciasto można posypać wiórkami czekolady.

19 komentarzy:

  1. wyborne, śliczne i apetyczne ciasto imieninkowe:) Sto lat!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie przekonałaś! Kiedy mam wpadać na kawałek? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wszystkiego dobrego z okazji imienin:))) smakowite ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  4. Martuś, rób kawkę to wpadnę na kawałeczek:);)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja na swoje imieniny robiłam tartę cappucino :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystkiego najlepszego Marto! :) Na ciasto chętnie się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. świetne imieninowe ciacho :) wszystkiego naj naj :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wygląda. Lubię akcent kawy w cieście :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Smakowite ciacho :) Ojjj kusisz :) !

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Magiczne życie Marty , Blogger