To już chyba będzie stałym elementem bloga, że na weekend zostawiam Was z ciastem. Dzisiaj pyszne, orzeźwiające i pięknie zielone ciacho. Kto jeszcze nie robił to polecam, bo jest genialnie proste, a efektowne i idealne na upały za sprawą orzeźwiającej galaretki agrestowej.
Składniki :
Biszkopt :
* 3 jajka
* szklanka mąki pszennej
* łyżeczka proszku do pieczenia
* 3/4 szklanki cukru
Przygotowanie :
Jajka ubić na puch dodając cukier, wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać, przelać do prostokątnej foremki i piec 30 minut na złoty kolor w 180 stopniach.
Masa budyniowa :
* 900ml soku przecierowego zielonego
* 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
* dodatkowo duże opakowanie ciastek typu delicje - około 30 sztuk
Przygotowanie :
Budyń przygotować według zaleceń producenta, tylko zamiast mleka ugotować go na soku. Będzie gęsty. Wylać masę na ostudzony biszkopt. Ułożyć delicje. Schłodzić.
Masa śmietanowa :
* 2 kremówki po 200ml
* 2 łyżeczki żelatyny
* dodatkowo : 2 galaretki agrestowe
Przygotowanie :
Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki wrzątku. Kremówkę ubić, dodać rozpuszczoną żelatynę. Masę wylać na ciasto. Schłodzić. Galaretki rozpuścić. Najlepiej w dwóch szklankach wrzątku, przestudzić. Tężejącą wylać na ciasto. Ciasto schłodzić, kroić w kostkę.
Składniki :
Biszkopt :
* 3 jajka
* szklanka mąki pszennej
* łyżeczka proszku do pieczenia
* 3/4 szklanki cukru
Przygotowanie :
Jajka ubić na puch dodając cukier, wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać, przelać do prostokątnej foremki i piec 30 minut na złoty kolor w 180 stopniach.
Masa budyniowa :
* 900ml soku przecierowego zielonego
* 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
* dodatkowo duże opakowanie ciastek typu delicje - około 30 sztuk
Przygotowanie :
Budyń przygotować według zaleceń producenta, tylko zamiast mleka ugotować go na soku. Będzie gęsty. Wylać masę na ostudzony biszkopt. Ułożyć delicje. Schłodzić.
Masa śmietanowa :
* 2 kremówki po 200ml
* 2 łyżeczki żelatyny
* dodatkowo : 2 galaretki agrestowe
Przygotowanie :
Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki wrzątku. Kremówkę ubić, dodać rozpuszczoną żelatynę. Masę wylać na ciasto. Schłodzić. Galaretki rozpuścić. Najlepiej w dwóch szklankach wrzątku, przestudzić. Tężejącą wylać na ciasto. Ciasto schłodzić, kroić w kostkę.

W sumie to jeszcze nie jadłam tego ciasta, więc dobrze, że mnie z nim zostawiasz na weekend :))
OdpowiedzUsuńczęstuj się Kasiu :)
UsuńUwielbiam to ciasto :)
OdpowiedzUsuńidealnie orzeźwia :) to pewnie dlatego :)
Usuńdla mnie bez delicji bo ich nie lubię :P
OdpowiedzUsuńmożna zrobić wersję bez delicji także :)
Usuńshrek był u mnie ostatnio ze 3 razy, ale jakoś nie udało się cyknąć fotki :D
OdpowiedzUsuńu mnie był i wyszedł szybciej jak go zrobiłam :)
UsuńA i owszem- bardzo smaczne ciasto;) U nas znów drożdżówka- chyba najczęstsze ciasto u nas;P
OdpowiedzUsuńdrożdżówkę też uwielbiam, choć ostatnio ciast nie jadam wcale :)
UsuńPycha ciasto. Robiłam je kiedyś na urodziny syna. Pozdrowionka :-)
OdpowiedzUsuńjest pyszne i orzeźwiające :)
Usuńna jaką wielkość blaszki jest ten przepis ??
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
36 na 22
Usuń