08:00

Ogórki małosolne

U mnie zrobione już po raz trzeci. Szybko znikają, ale cóż się dziwić jak są smaczne. Pierwsze robiłam tak na bardzo szybko, więc poodcinałam końcówki. W kolejnych już wrzucałam do słoika całe ogórki. Wybierzcie sposób który Wam pasuje i smakuje!



Składniki na słoik 4 litrowy :
* 2 kg ogórków gruntowych
* pół pęczka kopru do kiszenia ogórków
* 4 ząbki czosnku
* 2 litry wody - ja daję pół na pół wrzątek z zimną przegotowaną wodą 
* 2 łyżki soli



Przygotowanie :
Ogórki umyć, odciąć bądź nie odcinać końcówek. Włożyć do dużego słoika. Dodać koper oraz czosnek. Wodę wymieszać z solą, zalać ogórki. Po 3-4 dniach są idealne do zjedzenia.

7 komentarzy:

Copyright © 2014 Magiczne życie Marty , Blogger