Po raz kolejny domowa wędlina.. Tym razem krucha karkówka z cebulą i dużą ilością czosnku. Dla mnie połączenie idealne. To mięso nadaje się i na kanapki, po całkowitym wystygnięciu. Ale też idealnie sprawdzi się w grubszych plastrach w sosie do obiadu. Polecam!
Składniki :
* około kg karkówki bez kości
* pół główki czosnku
* cebula
* ulubione przyprawy - u mnie sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie :
Mięso dobrze natrzeć przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawić najlepiej na noc do lodówki. Mięso obłożyć cebula, całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na godzinę w 180 stopniach.
Ale smakowite mięsko, muszę takie upiec, bo karkóweczkę kocham :)
OdpowiedzUsuńjutro piekę boczek :) takiego mięsożercę mam w domu :)
UsuńNo więc upiekłam, wyszła idealna, smakowita, dzięki Marto za inspirację :))
Usuńcieszę się :) i ja upiekłam kolejną wędlinę do chleba :) boczek tym razem! :)
UsuńJejciu jak ja uwielbiam taka domową wędline.
OdpowiedzUsuńmy też:)
UsuńMmmmmmmmmmmmm mniammmmmmm:):)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńDo chlebka idealna:-)
OdpowiedzUsuńwidać, że kawał pysznego mięcha:D uwielbiam!
OdpowiedzUsuńniestety ale sklepowe wędliny poszły w odstawkę i trzeba piec swoje :)
Usuń