Makowiec kojarzy mi się raczej ze Świętami Bożego Narodzenia. Jednak miałam chęć na coś drożdżowego, więc skoro i gotowa masa makowa była w domu to dlaczego by nie. Z mojego przepisu wyszły aż trzy sztuki. Jeden zjedliśmy od razu, jeden rozdany i jeden zamrożony też do rozdania. Także na święta trzeba piec kolejne. Zapraszam po przepis!
Składniki :
Ciasto :
* 0,5 kg mąki pszennej
* łyżka cukru waniliowego
* pół kostki świeżych drożdży
* łyżka cukru
* 2 żółtka
* 3/4 szklanki ciepłego mleka
Nadzienie :
* masa makowa z bakaliami Helio
* białko jajka do posmarowania makowców
* lukier do ozdoby makowców
* skórka pomarańczowa Helio do ozdoby makowców
Przygotowanie :
Drożdże zasypać łyżką cukru, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym, dodać żółtka, rozczyn drożdżowy oraz mleko. Ciasto zagnieść aż będzie odstawało od ręki. Gdyby się kleiło to można lekko podsypać mąką. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia, jeśli jest ciepło to rośnie szybko. Podzielić ciasto na trzy części. Na podsypanym mąką blacie rozwałkować cienko ciasto w prostokąt. Wyłożyć i rozsmarować masę. Zwinąć w rulon, boki podłożyć pod spód. Układać makowce koło siebie na jednej blaszce, przedzielając je papierem do pieczenia. Każdy posmarować roztrzepanym białkiem. Piec do zrumienienia w 200 stopniach, u mnie trwało to 40 minut. Odstawić do wystygnięcia, polukrować i posypać skórką pomarańczową.
JAKtu pachnie makiem! Pyszny makowiec!
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńuwielbiam domowe makowce, a ten jest na cienkim drożdżowym cieście - wygląda bardzo smakowicie
OdpowiedzUsuńja za makowcami nie jestem, ale ten był pyszny :) dawno nie jadłam :) może też dlatego :)
Usuńmakowiec wygląda jak z cukierni :) aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję ślicznie :) trochę popękał, ale smak się liczy! :)
Usuń