Składniki :
* kaczka około 2 kg
* 5 jabłek winnych
* 2 łyżki majeranku
* łyżeczka soli
* pieprz czarny mielony
* 3 łyżki oliwy
* sok świeżo wyciśnięty z jednej pomarańczy
Przygotowanie :
Kaczkę dobrze natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Jabłka obraz i pokroić w ósemki, dodać oliwę i sok z pomarańczy. Nadziać kaczkę jabłkami, polać pozostałym sokiem. Odstawić na minimum 12 godzin do lodówki. Piec około dwie godziny aż będzie rumiana. W czasie pieczenia podlewać wytopionym tłuszczem, by skórka była chrupiąca.
Ta kaczuszka wygląda przecudownie, jadłabym! :)
OdpowiedzUsuńbyła pyszna! :)
Usuńchcemy chcemy! ta chrupiąca skórka.... mmmm :)
OdpowiedzUsuńja też ją uwielbiam :)
UsuńU mnie tez była kaczuszka z jabłkami :)) A Twoja ślicznie się upiekła :)
OdpowiedzUsuńwidzę, że Ty wiesz co dobre ;)
Usuń