To jest coś co znam z różnych Jarmarków itp imprez. Uwielbiam wszystkie orzechy, a laskowe już szczególnie. Tak niewiele trzeba by zrobić sobie swoje orzechy w karmelu. Nadają się do chrupania, do ozdoby wypieków.
Składniki :
* 100 g orzechów laskowych Helio
* 3 łyżki cukry trzcinowego
* pół szklanki wrzątku
Przygotowanie :
Orzechy wrzucić na sucha blaszkę, podpiec kilka minut na małym ogniu i gdy zaczną pękać to przesypać je do woreczka strunowego. Zamknąć woreczek i potrząsać, aż zejdą łupinki. Na patelnie wsypać cukier i rozpuścić, dodać orzechy i wymieszać. Wlać wodę, gotować na małym ogniu aż do uzyskania gęstego karmelu. Orzechy przełożyć na papier do pieczenia, wystudzić.
Pyszne do podjadania! :-)
OdpowiedzUsuńsprawdzą się na pewno idealnie :)
UsuńNo wiesz, ale cudowności robisz! :)
OdpowiedzUsuńnam też smakowało :) dziękuję Kasiu!
UsuńMniam...;)
OdpowiedzUsuńTwoje pierożki też mniam :)
UsuńMmm, idealne do chrupania. :)
OdpowiedzUsuńojej, ale bym sobie pochrupała takie orzeszki:))
OdpowiedzUsuńoj tak :) były pyszne!
Usuńmmm... moje kubki smakowe właśnie przeżyły chwile ekstazy ;...;p
OdpowiedzUsuńsmacznego! :)
Usuńrobiłam włoskie w karmelu. mega!
OdpowiedzUsuńmuszę też wypróbować :)
Usuńhehe też je znam z takich miejsc i nieustannie każdorazowo je kupuję :)
OdpowiedzUsuńbo są pyszne! :)
Usuń