Do sałaty idealny. Z delikatnym posmakiem sezamu. Bez czosnku tym razem, bo dodawany do sałatki obiadowej zjedzonej na mieście. Ale równie pyszny. Można zastąpić trzcinowy cukier miodem, a sok z cytryny - octem balsamicznym.
Składniki :
* 3 łyżki oleju sezamowego
* łyżka soku z cytryny
* łyżeczka musztardy sarepskiej
* łyżeczka cukru trzcinowego
* sól , pieprz
* odrobina wody
Przygotowanie :
Wszystkie składniki wlewam do słoiczka, potrząsam przez 2-3 minuty aż winegret się idealnie połączy i wyjdzie kremowy sosik.
Mniami :) Uwielbiam domowe sosy :)
OdpowiedzUsuńja też :) ale i z paczki czasami robię :) na szybko!
UsuńJasne, mi też się zdaża, choć najczęściej robię taki mix z joguturtu, majonezu, keczupu i czosnku. <3
Usuńjogurt, ketchup to też świetny sosik do sałatki :)
Usuńbardzo lubię olej sezamowy, ma przyjemny smak :)
OdpowiedzUsuńteraz mi bardzo smakuje z pestek dyni :)
UsuńSuper, już sobie zapisuję przepis i lecę po olej sezamowy :)
OdpowiedzUsuń;)
Usuńmy też ostatnio kupiłyśmy olej sezamowy i dodajemy go do różnych potraw:) przyszedł czas na ten pyszny winegret.
OdpowiedzUsuńpolecam, daje fajny smaczek :)
UsuńLubię wszystko co sezamowe....;))
OdpowiedzUsuńdaje dobry smaczek :)
UsuńIdealny do sałatek <3 Intryguje mnie ten sezamowy posmak :)
OdpowiedzUsuńpolecam :) ale z pestek dyni też pyszny :)
Usuń