Trzecia już i ostatnia moja propozycja konkursowa z makaronem Om Nom Nom. Tym razem farfalle z sosem bolońskim i dodatkiem suszonej żurawiny. Po prostu genialne połączenie w kuchni fusion. Mam nadzieję, że skusicie się na taki makaron.
Składniki :
* 200 g makaronu farfalle #omnomnom
* 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
* mała cebula
* 2 ząbki czosnku
* 3 łyżki oleju rzepakowego
* pół puszki pomidorów w zalewie
* pół szklanki wody
* łyżka brązowego cukru trzcinowego
* duża garść suszonej żurawiny
* sól, pieprz
* bazylia
Przygotowanie :
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Rozgrzać olej, dodać pokrojona w drobną kostkę cebulę oraz posiekany w plasterki czosnek. Przesmażyć, dodać mięso pół szklanki wody i dusić całość do miękkości mięsa. Do mięsa dodać pomidory, cukier oraz żurawinę. Sos przyprawić do smaku. Na talerz wyłożyć makaron, dodać sos. Posypać posiekaną bazylią.
oo takiego połączenia z żurawiną nie znam:) zapowiada się pysznie!
OdpowiedzUsuńpolecam z czystym sercem :) makaron był pyszny! :)
UsuńJestem po śniadaniu, ale chętnie skosztowałabym:-)
OdpowiedzUsuńproszę się częstować :)
UsuńA ja przed obiadem i głodna he he
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania :)
w takim razie zapraszam na kolację! :)
UsuńWygląda naprawdę pysznie, nie spotkałam się z dodatkiem żurawiny do sosu bolońskiego - może być ciekawie. :)
OdpowiedzUsuńi z żurawiną i z kakao to moje dwie ostatnio ulubione pozycje z makaronem :)
Usuń