Składniki :
-
* szklanka wody
-
* szklanka białego cukru
-
* 1,5 łyżki żelatyny
-
* 1/4 szklanki wody do rozpuszczenia żelatyny
-
* cukier puder
Żelatynę zalać wodą, rozpuścić nad kąpielą wodną. Wodę z cukrem zagotować i mieszają zostawić na gazie około 20 minut. Ciepłą wodę z cukrem ubijać, dolewając po trochę rozpuszczoną żelatynę. Ubijać aż powstanie gęsta i biała masa. Prostokątną małą blaszkę bądź pojemnik wysypać cukrem pudrem, wylać masę i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Kroić na prostokąty bądź dowolne kształty. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku wyłożonym papierem do pieczenia.
przyznam się Martuś, że nigdy czegoś takiego nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńa obiecałam sobie, że ograniczę wszystko co zawiera w sobie tłuszcz i cukier więc chwile ten przepis poczeka na wypróbowanie ale zrobię go ;)
można ograniczyć cukier i zrobić z połowy porcji :) żeby spróbować :)
UsuńFajny pomysł!
OdpowiedzUsuńwart wypróbowania :)
Usuńczy mozna to polać czekoladą i podawać jak ptasie mleczko?
OdpowiedzUsuńbędzie bardzo, ale to bardzo słodkie :)
Usuńoj jak słodkie aż tak to nie dla mnie
OdpowiedzUsuńno niestety słodycze są przeważnie słodkie :) ale zapraszam w poniedziałek - będzie przepis na piankę mniej słodką :)
Usuń