Składniki :
-
* kostka dobrego twarogu około 250g , najlepiej żeby był twardszy
-
* 2 łyżki różowej soli himalajskiej Sante
-
* litr przegotowanej i ostudzonej wody
Przygotowanie :
Dokładnie rozpuszczamy sól w wodzie. Mieszamy około 5 minut. Wkładamy kostkę sera na 5-7 dni i co dzień obracamy ser w solance. Mój po 5 dniach jest idealny do jedzenia. Domowa feta nadaje się do kanapek, sałatek i dań na ciepło.
Zapraszam na stronę sklepu Sante
0raz na FB Sante
Muszę zrobić :) Aż nabrałam ochoty na taką kanapeczkę :)
OdpowiedzUsuńzrób , zrób :) ja moją pokroiłam i wrzuciłam do oliwy :)
UsuńMi też się spodobała wizja domowego sera, wypróbuję!
OdpowiedzUsuńI to takie proste? naprawdę?:D Kurczaki, dziękuję Martuś za przepis!:)
OdpowiedzUsuńbardzo proste :) ale wiele zależy od twarogu :)
UsuńDla mnie ta sklepowa feta jest zwykle za słona, a w takiej domowej wersji faktycznie mogłabym sama regulować jej słoność, super! :)
OdpowiedzUsuńdlatego polecam zrobić swoją :)
UsuńBardzo ciekawy przepis ;)
OdpowiedzUsuńTym bardziej, że te kupne sery mają mnóstwo niepotrzebnych dodatków i ulepszaczy...
i co najważniejsze możemy sobie sami dozować sól :)
UsuńZrobiłam ten ser. Nie miałam takiej soli, więc dałam morską. No i mój ser był półtłusty, zamiast tłusty więc się kruszyła przy krojeniu. Ale i tak jestem zadowolona :) Polecam niezdecydowanym!
OdpowiedzUsuńcieszę się, że przepis sprawdził się u Ciebie :)
UsuńCzy twaróg w solance przechowujemy podczas moczenia w lodówce?
OdpowiedzUsuńja swój trzymałam w lodówce
UsuńA po tych 5-7 dniach jak przechowywać ten ser? Wyciągać z solanki czy nie???
OdpowiedzUsuńja zostawiam w solance
Usuń