Robiłam je pierwszy raz i trochę się bałam, że nie wyjdzie. Ale jakoś poszło i mam super ciacho na święta. Na obecną chwilę w lodówce mam ciasto bez bitej śmietany. Spróbowałam i w takim stanie jest już rewelacyjne. Jeszcze zdecyduję czy zaszaleje z bitą śmietaną.
Składniki :
Biszkopt :
-
* 3 jajka
-
* pół szklanki cukru
-
* szklanka mąki pszennej
-
* łyżeczka proszku do pieczenia
-
* kg jabłek
-
* galaretka cytrynowa
-
* łyżka masła
-
* litr jogurtu owocowego - u mnie truskawkowy z owocami
-
* galaretka truskawkowa
-
* łyżka żelatyny
-
* pół litra kremówki
-
* 2 łyżeczki żelatyny
-
* 2 łyżki cukru pudru
-
Dodatkowo 24 delicje z dowolnym nadzieniem
Upiec biszkopt. Miksować jajka z cukrem na gęstą masę przez około 5 minut. Miksując dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec około 30 minut na złoty kolor. Wystudzić.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przesmażyć na maśle i do ciepłych jabłek dodać galaretkę cytrynową. Dokładnie wymieszać. Wystudzone wyłożyć na biszkopt. Ułożyć delicje czekoladą do góry. Rozpuścić żelatynę i galaretkę truskawkową w połowie szklanki wrzątku. Dodać do jogurtu i tężejący jogurt wylać na delicje. Rozpuścić żelatynę w 1/4 szklanki wrzątku. Ubić kremówkę, dolać przestudzoną żelatynę i miksować dodając puder. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać rozetki. Odstawić na noc do lodówki.
Mniam, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńto będzie jedno z moich ulubionych ciast :)
Usuńja posypuję czekoladą startą lub kokosem usmażonym na suchej patelni albo wafelkiem czekoladowo orzechowym
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł :) już z bitą śmietaną było bardzo słodkie :)
Usuń