Miałam miseczkę obgotowanych grzybów a na sos mało , znowu z jajkami nie jadam grzybów leśnych. Wyszło, że spróbuje zrobić coś ala mielone kotlety tyle że zamiast mięsa dam właśnie te grzyby. Do tego dodatek natki pietruszki i kawałeczki mozzarelli do smaku. Polecam spróbować póki trwa jeszcze sezon na grzyby.
Ale można też wykorzystać zamrożone grzyby i zrobić jarskie kotlety z grzybów na wigilijną kolację.
-
* miseczka ugotowanych grzybów leśnych
-
* bułka namoczona i odciśnięta
-
* jajko
-
* duża garść natki pietruszki
-
* 3 plasterki mozzarelli
-
* sól , pieprz
-
* bułka tarta do obtoczenia
-
* olej rzepakowy
Przygotowanie :
Wszystkie składniki porządnie wymieszać. Można dla smaku dodać cebulę bądź czosnek. Ja chciałam dodać tylko natkę pietruszki. Uformować kotlety , obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor.
Jadłam takie kotlety w okolicach Puszczy Białowieskiej - były pyszne. W tamtym rejonie przyrządza się grzyby na wiele sposobów, a na sezon zimowy pasteryzuje, soli, kisi,mrozi - każda gospodyni ma swoje sprawdzone sposoby:-)
OdpowiedzUsuńgrzyby są dobre zawsze :)
Usuń