Cebularze na wieczór do zimnego piwka ! Polecam !
Składniki ciasta :
-
* pół szklanki mleka
-
* pół szklanki ciepłej przegotowanej wody
-
* łyżka cukru
-
* pół kostki drożdży
-
* 2 jajka ( do ciasta dwa żółtka plus jedno białko i pozostałe białko do posmarowania cebularzy )
* łyżka soli
-
* pół kg mąki pszennej plus mąka do podsypywania
-
* 2 łyżeczki czerwonej papryki mielonej
Składniki nadzienia :
-
* 5 dużych cebul
-
* 2 ząbki czosnku
-
* łyżka suszonej bazylii
-
* łyżka przyprawy do pizzy
-
* sól , pieprz
-
* 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego
-
* 2 łyżki oliwy
Przygotowanie :
Ciasto podsypując mąką musimy rozwałkować na około 1cm. Wycinamy kółka . Robimy w środku wgłębienie na nadzienie. Smarujemy placki roztrzepanym jajkiem,koncentratem. Wykładamy farsz z cebuli.
Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy na złoty kolor .
Ja podaję z sosem czosnkowym . Idealne do zimnego piwka ! Polecam !
uwielbiam cebularze! nigdy nie robiłam samodzielnie a zawsze pochłaniałam takie ze sklepu... te muszą być o niebo lepsze :)
OdpowiedzUsuńsklepowe do tych się chowają :)
Usuńzrobię ; p
OdpowiedzUsuńzrób :) ja planuję jeszcze z innym farszem :)
Usuń