Cukinia idealna na obiad jak i na późną kolację. Tutaj nadziewana mielonym mięsem. zapiekana pod serem żółtym i sosem pomidorowym z bazylią.
Do tego podaję czasami sos czosnkowy bądź czosnkową bagietkę.
Składniki :
-
* 2 małe cukinie
-
* 300g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
-
* mała cebula
-
* 2 ząbki czosnku
-
* 4 plasterki sera żółtego
-
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego
-
* świeża i suszona bazylia
-
* łyżka oliwy z oliwek
-
* sól , pieprz
Wydrążyć cukinie. Oprószyć solą i pieprzem. Mięso mielone przesmażyć z cebulą i resztą cukinii. Nadziewać cukinie. Układać w naczyniu żaroodpornym. Wymieszać składniki na sos : koncentrat , bazylia oraz oliwa. Ja mieszam zawsze w małym słoiczku po czym zalewamy cukinie z nadzieniem. Pieczemy około 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie odkrywam , układam plasterki sera i zapiekam około 15 minut.
Podaję z sosem czosnkowym bądź z bagietką.
Super, jeszcze nigdy takiej nie próbowałam... koniecznie muszę wypróbować bo wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńz samym mięsem jest trochę delikatniejsza niż z ryżem
Usuńpolecam spróbować :)
Pycha ! :) dziękuję za pomysł na jutrzejszy obiad ;)
OdpowiedzUsuńdaj znać jak smakowało ;)
Usuń