Dzisiaj włoskie danie. Przepis na domowy sos z mięsem. Do tego makaron z pszenicy durum i mamy gotowy obiad. Idealne na ciepłe dni gdy nie ma się ochoty na dłuższe stanie przy "garach". Zapraszam.
Składniki :
-
* 600g mielonego mięsa - tutaj wykorzystałam łopatkę wieprzową
-
* 2 średnie cebule
-
* ząbek czosnku
-
* pomidory z puszki
-
* oliwa z oliwek
-
* zioła - tutaj mieszanka ziół do dań włoskich
-
* świeża bazylia i oregano
-
* sól , pieprz , cukier do smaku
-
* makaron spaghetti z mąki durum
Czosnek i cebulę posiekać w drobną kostkę , wrzucić na rozgrzana oliwę . Zeszklić . Dodać mięso - przesmażyć. Pomidory wlać razem z zalewą. Gotować aż do miękkości. Przyprawić. Ugotowany makaron podawać z sosem. Posypać świeżymi ziołami - pasuje bazylia oraz oregano. Czasami używam tartej mozzarelli do posypania makaronu.
Prosto i smacznie :)
OdpowiedzUsuńdokładnie ! :)
UsuńOstatnio też robiliśmy... czasami przychodzi taka chwila gdzie bolognese nie można się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńteż tak uważam ! :)
Usuń