19:16

Pieczone mięsa na świąteczny stół

Moja propozycja mięsiw na świąteczny stół. Będzie pieczony karczek oraz szynka. Dwa dni wcześniej zostawiam mięso w marynacie by po upieczeniu było pyszne. Mięso związuję bawełnianą nitką by wyszły roladki. Polecam upiec swoje wędliny, bo wiemy jakie są sklepowe. 




Składniki :
  • * pół kg karkówki bez kości 
  • * pół kg szynki wieprzowej 
  • * ulubione przyprawy
  • * czosnek
  • * 5 łyżek oleju rzepakowego


Przygotowanie :
Czosnek pokroić w paski, kawałeczki powbijać w mięso a resztę wrzucić do oleju z przyprawami. Ja wybrałam przyprawę do mięsa wieprzowego oraz sól i majeranek.  Dobrze natrzeć mięso i odstawić pok przykryciem do lodówki chociaż na noc. Mięso związać w roladkę. Piec około godzinę. Podawać na ciepło bądź na zimno jak wędlinę.

2 komentarze:

Copyright © 2014 Magiczne życie Marty , Blogger