Już nie raz przekonałam się że to co zrobię w domu jest smaczniejsze i przede wszystkim ze sprawdzonych składników. Domowe cukierki u mnie jeszcze nie gościły, ale dzisiejszych krówek mam całą puszkę! Będą idealne do podjadania. Zapraszam! I jednocześnie tym wpisem kończę cały tydzień wyzwań. Udało się! Dziękuję dziewczyny!
Składniki :
* 360ml śmietanki 30%
* 3/4 szklanki cukru
* laska wanilii
* 100g masła 82%
Przygotowanie :
Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku, podgrzewamy do rozpuszczenia składników i zagotowania. Mieszamy i gotujemy tak długo, aż nasza masa krówkowa zgęstnieje. Przelewamy do pojemniczka, studzimy i wkładamy do lodówki. Kroimy na kosteczki.
Składniki :
* 360ml śmietanki 30%
* 3/4 szklanki cukru
* laska wanilii
* 100g masła 82%
Przygotowanie :
Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku, podgrzewamy do rozpuszczenia składników i zagotowania. Mieszamy i gotujemy tak długo, aż nasza masa krówkowa zgęstnieje. Przelewamy do pojemniczka, studzimy i wkładamy do lodówki. Kroimy na kosteczki.
Zaraz będę jutro robić! Uwielbiam krówki!!!
OdpowiedzUsuńZaskoczyłaś mnie tym przepisem, pyszne cukierki! :)))
OdpowiedzUsuńKasiu domowe najlepsze :)
UsuńDomowe krówki - wiadomo, że będę lepsze od sklepowych :D Wyszły Tobie idealnie :) Skusiłabym się na jedną :D
OdpowiedzUsuńdomowe krówki są najlepsze:)
OdpowiedzUsuńteż tak myślę :)
Usuńale super, zrobię dla moich córek! :)
OdpowiedzUsuńwidziałam, widziałam :)
UsuńHmm zastanawiam się tylko do jakiego pojemniczka można tą masę przelać, proszę o podpowiedz :)
OdpowiedzUsuńnp po lodach, bądź do keksówki :)
UsuńOddzielilo mi sie cos na koniec co z tym ?
OdpowiedzUsuńciężko mi powiedzieć, u mnie nic takiego się nie stało niestety
Usuńpewnie ciut za duzo masła.. zlac i po kłopocie- bedą tym lepsze:)
UsuńOddzielilo sie po zbrazowieniu cos jakby maslo
OdpowiedzUsuńu mnie się nic nie oddzieliło, może miałaś inne masło niż 82%?
UsuńUwielbiam krówki to jest mój słodyczowy nałóg :-) pyszności :-)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńa czy można zamiast do keksówki przelać masę do takich silikonowych pojemników na kostki lodu?
OdpowiedzUsuńoczywiście :)
UsuńMhhm, krówki wyglądają pysznie! Chyba pokusze się o zrobienie podobnych na prezent:)
OdpowiedzUsuńna prezent będą idealne :)
Usuńjest taka odmierzona (360ml) 30-tka?
OdpowiedzUsuńja kupuję dwie małe 180 w Tesco np :)
UsuńCudownie! Robię na sobotę! :)
OdpowiedzUsuńi jak? smakowały? :)
UsuńKoniecznie muszę zrobić :D
OdpowiedzUsuńzrób :)
UsuńA SA kruche czy ciągnące się w środku?
OdpowiedzUsuńciągnące :)
UsuńKruchość krówki nie zależy od przepisu. Krówka ulega "zcukrzeniu" zatem im starsza krówka tym bardziej krucha i mniej ciągnąca
OdpowiedzUsuńmoje leżały ponad tydzień w lodówce i są cały czas ciągnące :)
UsuńPo jakim czasie masa gęstnieje przy gotowaniu? Bo chyba wczoraj za krótko gotowałam... Dzisiaj zaglądam do lodówki, żeby pokroić krówki a tu niespodzianka - jak było płynne tak jest nadal, jedynie wierzch trochę stwardniał. Cóż zagotuję to jeszcze raz, tylko jak długo? Nie bardzo wiem jakiej konsystencji oczekiwać ;)
OdpowiedzUsuńja swoją masę gotowałam na bardzo małym ogniu około 15 minut
UsuńA jakiej konsystencji oczekiwać? Budyniowej?
Usuńbardzo gęsty karmel, można powiedzieć że budyń
UsuńMniam ! Jutro zrobię te cudeńka :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
A co zrobuc zeby byly kruche nie ciagutki?
OdpowiedzUsuńKruchość krówki nie zależy od przepisu. Krówka ulega "zcukrzeniu" zatem im starsza krówka tym bardziej krucha i mniej ciągnąca
UsuńNajłatwiej zrobić kruche krówki zimą. Kiedy można je włożyć na ciepłym kaloryferze ;)
OdpowiedzUsuńKupiłam w Luksemburgu z supermarkecie ,,Kaktus'' krówki z imbirem. Po prostu pycha i teraz dodaję świeżego imbiru albo sproszkowanego. Są slodkie a zarazem rozgrzewające. Naprawdę polecam. Pozdrawiam,Kamelia
OdpowiedzUsuńlaska wanilii się rozpuszcza, czy ją się ściera?
OdpowiedzUsuńprzetnij ją na pół i wyciągnij wszystkie ziarenka
UsuńBardzo lubię te cukierki a szczególnie te jakie są miękkawe jak karmelek. Bywa że i mam czasami chęć na te bardziej chrupiące i łamliwe. Super sprawdzają się one do pracy, dają dużo energii dzięki cukrom, tylko nie mogą być trzymane w cieple. Dziękuję za przepis na ich zrobienie, na pewno ten też wypróbuję. Obecnie robiłam już kilka w ten sposób http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-slodycze-krowki/ też są niezłe ale wypróbuje teraz przepis z tej strony, wydaje się bardzo ciekawy i mogą być jeszcze smaczniejsze, dziękuję za niego.
OdpowiedzUsuńAle na pewno też można do foremek i do lodówy xd. Zapowiada się niezła wyżerka :D
OdpowiedzUsuń