Bo kto nie lubi domowego chleba? Jeszcze ciepły... Z chrupiącą skórką... Idealny... Zacznij przygotowania jeszcze dzisiejszego wieczoru a już jutro rano będziesz miała świeże pieczywo na śniadanie. To co? Pieczemy?
Składniki :
Zaczyn :
* 300g mąki pszennej
* 5g świeżych drożdży
* 200g letniej wody
Ciasto :
* 400g mąki pszennej
* 2 łyżeczki soli himalajskiej
* 5g świeżych drożdży
* 200g letniej wody
Przygotowanie :
Rozetrzeć drożdże z mąką i wodą. Przykryć miskę lub owinąć folią spożywczą i zostawić na 8 godzin. Dodać pozostałe składniki do zaczynu, dobrze wyrobić ciasto aż będzie odchodziło od ręki. Odstawić na 2 godziny. Z ciasta uformować bochenek, można chleb upiec też w keksówce. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Piec około 20-30 minut w 220 stopniach. Chleb odstawić na kratkę do wystygnięcia.
Składniki :
Zaczyn :
* 300g mąki pszennej
* 5g świeżych drożdży
* 200g letniej wody
Ciasto :
* 400g mąki pszennej
* 2 łyżeczki soli himalajskiej
* 5g świeżych drożdży
* 200g letniej wody
Przygotowanie :
Rozetrzeć drożdże z mąką i wodą. Przykryć miskę lub owinąć folią spożywczą i zostawić na 8 godzin. Dodać pozostałe składniki do zaczynu, dobrze wyrobić ciasto aż będzie odchodziło od ręki. Odstawić na 2 godziny. Z ciasta uformować bochenek, można chleb upiec też w keksówce. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Piec około 20-30 minut w 220 stopniach. Chleb odstawić na kratkę do wystygnięcia.
Oj taki jest najlepszy.
OdpowiedzUsuńW biznes z domowym chlebem wchodzę zawsze bez zastanowienia. Pięknie wyrósł <3
OdpowiedzUsuń