Uwielbiam takie przekąski, szczególnie serwowane na ciepło. Postanowiłam, że wezmę udział w wypiekaniu na śniadanie i wspólnie z innymi blogerami przygotuję podpłomyki. Co prawda miały być z pomidorami, ale coś ostatnio pomidory mi szkodzą, dlatego upiekłam je skropione oliwą i posypane ziołami a do nich podałam sos jogurtowo-cytrynowy oraz cukinię na ciepło. Mogę Wam tylko powiedzieć, że było pysznie!
Składniki :
* 200g mąki pszennej
* 2 łyżki stopionego masła
* pół szklanki wody
* szczypta soli
Przygotowanie :
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu, zagnieć i odstawić na pół godziny do odpoczęcia. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na omączonym blacie i rozwałkować. Rozgrzać piekarnik - u mnie max 200 stopni , placki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec około 10 minut. U mnie się niestety bardzo nie zrumieniły - albo za krótko trzymałam, albo za mała temperatura była. Nie miało to wpływu na smak.
Dodatkowo przygotowałam sos jogurtowo-cytrynowy oraz cukinię podduszoną na maśle z oregano.
Razem ze mną podpłomyki przygotowali :
Gosia, Danuta, Bernadetta, Nina, Ula, Renata oraz Małgorzata.
Składniki :
* 200g mąki pszennej
* 2 łyżki stopionego masła
* pół szklanki wody
* szczypta soli
Przygotowanie :
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu, zagnieć i odstawić na pół godziny do odpoczęcia. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na omączonym blacie i rozwałkować. Rozgrzać piekarnik - u mnie max 200 stopni , placki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec około 10 minut. U mnie się niestety bardzo nie zrumieniły - albo za krótko trzymałam, albo za mała temperatura była. Nie miało to wpływu na smak.
Dodatkowo przygotowałam sos jogurtowo-cytrynowy oraz cukinię podduszoną na maśle z oregano.
Razem ze mną podpłomyki przygotowali :
Gosia, Danuta, Bernadetta, Nina, Ula, Renata oraz Małgorzata.
Martuniu, ja wierzę, że to musiało być pyszne, bo bosko wyglada!
OdpowiedzUsuńudanego nowego tygodnia, buziaczki kochana!!!
takie też pyszne! dzięki za wspólne wypiekanie:)
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólne pieczenie podpłomyków :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie podpłomyki, choć u mnie obowiązkowo są z dodatkiem czarnuszki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Martusiu za wspólne pieczenie,mam nadzieję,że nie ostatnie.Pozdrawiam Danusia.
OdpowiedzUsuńmniam! :) jak ja dawno nie jadłam podpłomyków, a bardzo je lubię :)
OdpowiedzUsuńSuper są takie podpłomyki. Uwielbiam na kolacje :)
OdpowiedzUsuń