Byłam pewna że kwiaty cukinii zjem już ostatni raz a tutaj taka niespodzianka i wczoraj w ogródku znalazłam jeszcze kilka dorodnych sztuk. Będą na kolację jak znalazł. Dzisiaj proponuję te z mozzarellą w środku. Wszystkie wersje smakują mi bardzo. Tutaj znajdziecie w cieście naleśnikowym, a tutaj z kurczakiem.
Składniki :
* kilka kwiatów cukinii
* kulka mozzarelli
* sól, pieprz
* jajko, mąka i bułka tarta do panierowania
Przygotowanie :
Mozzarellę pokroić w drobną kostkę. Kwiaty cukinii opłukać delikatnie, osuszyć. Nadziać serem. Przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Panierować w jajku, i wymieszanej bułce tartej z mąką. Smażyć na złoty kolor, aż ser się rozpuści.
Składniki :
* kilka kwiatów cukinii
* kulka mozzarelli
* sól, pieprz
* jajko, mąka i bułka tarta do panierowania
Przygotowanie :
Mozzarellę pokroić w drobną kostkę. Kwiaty cukinii opłukać delikatnie, osuszyć. Nadziać serem. Przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Panierować w jajku, i wymieszanej bułce tartej z mąką. Smażyć na złoty kolor, aż ser się rozpuści.
O kwiatach cukinii na razie niestety tylko słyszałam, a bardzo chętnie bym spróbowała. Świetnie wyglądają tak podane :)
OdpowiedzUsuńja też jeszcze nie jadłam kwiatów cukinii, intrygują mnie :)
OdpowiedzUsuńmusisz koniecznie spróbować :)
UsuńDobrze masz, że masz swoje kwiaty:-) Ja nigdzie nie widziałam ich w sprzedaży w naszych okolicach;-(
OdpowiedzUsuńzawsze mogłam podrzucić kilka :)
UsuńTeż mam swoje kwiaty cukinii, nie raz myślałam, żeby je jakoś przygotować, ale nigdy nie wiedziałam jak się do tego zabrać. Przepis godny polecenia :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie: www.filizanka-smakow.blogspot.com
polecam spróbować - są pyszne!
Usuńa Ty wiesz, że kwiatów cukinii to ja jeszcze nie jadłam!
OdpowiedzUsuńnie wiem dlaczego? :)
UsuńO jak mnie tu dawno nie było... Na widok tych zdjęć od razu zgłodniałam... same pyszności :) Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńzapraszam częściej kochana! :)
Usuń