Jedne z lepszych bułeczek jakie jadłam. Lekko słonawe od fety, miękkie i po jednej spokojnie można mieć dość. Dość ciekawa alternatywa dla naszych kajzerek. Spróbujcie i podzielcie się opiniami o ich smaku.
Składniki :
* 3 szklanki mąki pszennej
* łyżeczka soli
* plaster świeżych drożdży
* 5 łyżek ciepłej wody
* łyżka cukru
* 3 łyżki oleju sezamowego
* pół szklanki ciepłego mleka
* dodatkowo pół kostki fety, roztrzepane żółtko i sezam do posypania bułeczek
Przygotowanie :
Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i cukrem, dodać do mąki z solą.Połączyć z olejem, wyrabiać dodając ciepłe mleko.
Odłożyć na godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na 6 części. Każdą rozwałkować na prostokąt. Na środku położyć ser, zlepić brzegi i uformować wałek. Wałek zwinąć w ślimaka. Bułeczki posmarować roztrzepanym żółtkiem. Posypać sezamem i piec 30 minut w 180 stopniach, aż się zrumienią. Ja wolę lekko złote niż bardzo wypieczone.
Składniki :
* 3 szklanki mąki pszennej
* łyżeczka soli
* plaster świeżych drożdży
* 5 łyżek ciepłej wody
* łyżka cukru
* 3 łyżki oleju sezamowego
* pół szklanki ciepłego mleka
* dodatkowo pół kostki fety, roztrzepane żółtko i sezam do posypania bułeczek
Przygotowanie :
Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i cukrem, dodać do mąki z solą.Połączyć z olejem, wyrabiać dodając ciepłe mleko.
Odłożyć na godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na 6 części. Każdą rozwałkować na prostokąt. Na środku położyć ser, zlepić brzegi i uformować wałek. Wałek zwinąć w ślimaka. Bułeczki posmarować roztrzepanym żółtkiem. Posypać sezamem i piec 30 minut w 180 stopniach, aż się zrumienią. Ja wolę lekko złote niż bardzo wypieczone.
Cudne bułeczki i chyba pokuszę się o ich przygotowanie choć bez tego oleju bo nie posiadam takiego :( , ale myślę, ze jak zastąpię go zwykłym to też wielkiej szkody bułką nie zrobię :)
OdpowiedzUsuńIwonka zrób koniecznie :) są pyszne!
UsuńWyglądają wyśmienicie! Do wypróbowania, bo uwielbiam takie smaki ;)
OdpowiedzUsuńpolecam :)
Usuńależ mnie ciekawi ich smak:) wyglądają pysznie
OdpowiedzUsuńzrób koniecznie :) są rewelacyjne!
Usuńzamawiam na śniadanie:)))
OdpowiedzUsuńjuż piekę i podsyłam :)
UsuńMuszą być super, lubię takie wytrawne.
OdpowiedzUsuńzrób koniecznie i daj znać czy smakowały :)
UsuńWyglądają zachęcająco, chętnie przetestuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńzrób Kasiu koniecznie i daj znać czy smakowały :)
Usuńjuż po raz kolejny widzę te bułeczki na blogu, Twoje również wyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńświetne bułeczki:)
OdpowiedzUsuń