Składniki :
* domowy zakwas na żurek
* włoszczyzna
* 4 jajka ugotowane na twardo
* 4 białe kiełbasy surowe
* plaster wędzonego boczku
* śmietana wiejska
* majeranek
* pieprz świeżo mielony
Przygotowanie :
Zagotować białą kiełbasę z boczkiem i warzywami. Gdy warzywa będą miękkie dodać zakwas, zagotować. Na talerzach ułożyć plasterki białej kiełbasy, boczek pokrojony w kostkę oraz połówki jajek. Zalać gorącym żurkiem i dodać po łyżce śmietany. Przyprawić majerankiem i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Garnek otrzymałam od sklepu przyjemnegotowanie.pl
bez niego świąt nie uznaję:D u nas natomiast nie żurek, a barszcz biały króluje na wielkanocnym stole:)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt:)
u mnie zamiennie obie te pyszne zupy :)
Usuńuwielbiam żurek :) koniecznie z jajem i białą kiełbaską :D
OdpowiedzUsuńoj tak :) taki jest najlepszy!
UsuńJa to jeszcze dodaję chrzanu:-)
OdpowiedzUsuńMarto, Zdrowych i Wesołych Świąt Wielkiej Nocy:-)
a ja dodaję tylko śmietanę :)
UsuńTeż sonie nie wyobrażam świąt bez żurku - u mnie koniecznie w chlebie. Twój wygląda cudownie! :)
OdpowiedzUsuńu mnie nie musiał być w chlebie choć pięknie podany cieszyłby oko :)
UsuńŻurek wygląda apetycznie, a przepis jest bardzo prosty, więc na pewno z niego skorzystam na te święta :) dzięki :) Ula
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że żurek smakował :)
UsuńUwielbiam żurek :)))
OdpowiedzUsuńja też :) szkoda, że tam rzadko go robiłam :)
UsuńU nas na Święta żurek obowiązkowy :) Życzymy spokojnych Świąt i samych pyszności :)
OdpowiedzUsuńto były smaczne Święta :)
Usuń