Olej z pestek dyni robi w tej salsie cały smaczek. Jestem wielką fanką tego oleju. Już wiem, że to moja olejna miłość w kuchni. Jeśli ktoś jeszcze nie posiada tego oleju to nie mam pojęcia na co czeka :)
Olej z pestek dyni charakteryzuje się ciemnozielono-brązową barwą, mocnym orzechowym aromatem i smakiem. Jest źródłem wielu niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Bogaty jest również w liczne witaminy A, D, E, K oraz mikroelementy.
Składniki :
* 2 pomidory obrane ze skórki i bez pestek
* pół cebuli
* ząbek czosnku
* 2 łyżki oleju z pestek dyni
* sól, pieprz
Przygotowanie :
Pomidory pokroić w kostkę, cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko przełożyć do miseczki, przyprawić do smaku. Dodać olej i wymieszać. Doskonały dodatek do bagietki, ale i jajek czy sałaty.
Olej z pestek dyni charakteryzuje się ciemnozielono-brązową barwą, mocnym orzechowym aromatem i smakiem. Jest źródłem wielu niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Bogaty jest również w liczne witaminy A, D, E, K oraz mikroelementy.
Składniki :
* 2 pomidory obrane ze skórki i bez pestek
* pół cebuli
* ząbek czosnku
* 2 łyżki oleju z pestek dyni
* sól, pieprz
Przygotowanie :
Pomidory pokroić w kostkę, cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko przełożyć do miseczki, przyprawić do smaku. Dodać olej i wymieszać. Doskonały dodatek do bagietki, ale i jajek czy sałaty.
Oj marzy mi si bruschetta z taką salsą. :)
OdpowiedzUsuńtrzeba zrobić ;)
Usuńnigdy nie używałam takiego oleju, ale chętnie bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuńjest rewelacyjny :)
UsuńZjadłabym grzankę z taką salsą, mniam!
OdpowiedzUsuń